"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


tiistai 28. tammikuuta 2014

Suuntana Kemi.

Kiitoksia jälleen ihmisille edellisen "Mielipide"-postauksen kommenteista ja palautteesta! Pienehkö asiavirhehän tekstissä oli Ropeconin kohdalta, mutta mukavaa kuin ihmiset huomasivat sen ja antoivat palautetta! (: Tästä on mitä parhahin jatkaa! Seuraavaa kirjoitusta olen jo jonkin verran aloitellut, mutta se pääsee blogin puolelle vasta helmikuun puolella johtuen kiireistäni.

Alunperin ensimmäinen tämän vuoden conini piti olla toukokuussa järjestettävä Cosvision. Juttelin kuitenkin muutaman ystäväni kanssa ja päätimme lähteä käymään Kemin Kitaconissa lauantaina! Kyseinen tapahtuma oli vuonna 2009 ensimmäinen conini koskaan, joten on aivan mahtavaa päästä jälleen paikalle!

Mitään uutta asua en ole tapahtumaan tekemässä, vaan päätin kierrättää vanhaa asua. Mietinnässä on nyt Naruto Uzumaki (Dragon Blade Chronicle) tai Klein (Sword Art Online). Molemmissa on pientä paranneltavaa ja korjattavaa, mutta tässä on hyvin vielä aikaa ennen tapahtumaa! Mielipiteitä voi antaa kommentteina! :)

Lisäksi päätin vihdoin tehdä myös Facebookin puolelle omalle cosplaylle tarkoitetun sivuston, Thaki Cosplayn. Jos haluat seurata harrastustani myös FB:n puolella ja saada WIP ja photoshoot kuvia suoraan uutisjanallesi, käy ihmeessä tykkäämässä! :)

Nyt meikäläinen jatkaa lomailemista eteläisessä savossa ja palaa cosplayn pariin tässä blogissa helmikuun puolella Jazzin ja Kitacon cossin parissa. Ensi kertaan!

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Mielipide: Mitä saan cossata.

Yukicon viikonloppu on takanapäin. Jännittäväähän tässä on se, että en ole osannut edes ajatella koko viikonloppuna, että jossain päin Suomea pidetään vähän isompi coni jossa en ole mukana. Sen sijaan olen nauttinut vapaasta viikonlopusta ulkoillen pakkasessa ja tekemällä hyviä ruokia kerrankin vain itselleni.

Ajattelin ensiksi, että seuraava postaukseni liittyisi Eternal Sonatan Jazzin WIP (work in progress) kuviin, mutta minulle tuli suuri halukkuus kirjoittaa ensiksi eräästä toisesta aiheesta. Monilla cosplay/anime/manga/yms aiheisilla Facebook-sivustoilla on tullut todella paljon kysymyksiä siitä, mitä hahmoa saa cossata. Kysymyksiin ei liity tällä kertaa ruumiinrakenteet, vaan enemmänkin ne ovat tämän tapaisia:

a) Saako conissa cossata tämän elokuvan hahmoa, mitä mieltä olette? Sopiiko se coniin?
b) En tiedä tästä hahmosta mitään, joten saanko cossata tätä hahmoa?
c) En halua tehdä hahmon alkuperäistä asua, joten saanko tehdä omanversion?

Aivan ensiksi sanon varmuuden vuoksi, että minulla ei ole siis mitään kysymyksiä vastaan! :) Kysyä saa aina ja varsinkin, kun asioista on epävarma. Syy, miksi otan tämän nyt esille onkin se, että näitä asioita pohtivat saisivat jonkinlaisen vastauksen ja kuvan, mitä mieltä ainakin yksi henkilö asiasta on. 


Mielipide: Mitä saan cossata ja millon?

Käyn ensiksi läpi tekstissä aikaisemmin olleet yleisimmät kysymykset.  

A. Monissa coneissa, kuten vaikappa Traconissa, on tietynlainen teema jonka pohjalta esimerkiksi coniin suunnitellaan osa ohjelmista ja sisustuksesta. Teemoina voi olla scifi tai vaikkappa hirviöt. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että conissa saisi pukeutua vain tietyn teeman mukaisesti (poikkeuksena ihan hyvä mainita kuitenkin Ropecon, joka on keskittynyt kokonaan tuonne länten sarjojen pariin) vaan conissa on täysin vapaa "pukukoodi". Olkoot siis suunniteltu  ja haluamasi hahmo itämaisista tai länsimaisista sarjasta, pelistä, elokuvasta tai vaikkappa sarjakuvasta, tee puku ihmeessä ja pukeudu siihen coneihin! 

B. Cosplay on jokaiselle omanlainen harrastus ja jokainen voi harrastaa sitä erinlaisin tarkotuksin. Osa cossaa hahmoja, joista he pitävät todella paljon ja sarjakin on luettu kannesta kanteen monia kertoja. Osa taas selaa erinlaisia hahmoja, joihin heillä on esimerkiksi juuri sopivanlainen peruukki ja ottavat mieluisensa näköisen hahmon, jolla on vaikkapa silmää miellyttävä asu. Sarjaan ei edes välttämättä tutústuta. 

Ei siis ole olemassa mitään sääntö, mikä käskee sinua vain cossaamaan hahmoja, joita fanitan täydellä sydämmelläsi. Ehei, jokaisella on oma tapansa cossata. Ainoa syy, minkä takia kannattaa tietää edes hahmon alkuperä on se, että jos joku sarjan fani tulee conissa sinulle höpöttelemään sarjasta, tiedät ainakin että asuasi kantavan hahmon sarja on kyseessä. 

C. Kyllä. Kenelläkään ei pitäisi olla sitä vastaan mitään, jos päätät tehdä vaikkapa Naruto Uzumakille asun, jota ei ole alkuperäisessä Naruto sarjassa koskaan ollut. Miksi olisi? Minun mielestäni ainakin on mukava nähdä uudenlaisia ideoita oman suosikki hahmoni asustukseen. Tässähän juuri mielikuvitus on parhaimillaan! 

Vastausten pohjalta mielipiteeni asiaan on siis melkoisen selvä. "Saat cossata ketä vain ja miten vain". Rajoituksia ei ole (kunhan muistetaan lukea conin järjestyssäännöt! Yleensä erittäin, erittäin vähäpukeiset asut pyydetään jättämään pois) ja kelläkään ei ole oikeutta tulla sanomaan, että et saa cossata tuollalailla, kuin cossaat.. Kuten tekstissä jo aikaisemmin mainitsin, jokaisella on oma tapansa harrastaa cosplaytä ja jokainen tekee sen niin, kuinka näkee sen itse hyväksi. 

Voidaan siis ottaa leikkisästi Kuroko no Basket (Kuroko's Basketball) sarjan nimi ja sanoa, että jokainen on oman cosplay sarjansa päähenkilö. Minulla sarjan nimi olisi Thaki no Cosplay ja kuten Kurokokin pelaa koripalloa omalla tavallaan, myös minä cossaan sillä tavalla kun haluan ja nään parhaaksi. Niin myös jokaisella muulla cossaajalla on se oma juttunsa, mikä on hänen tapansa cossata eikä kukaan ole oikeutettu kyseenalaistamaan sitä. 

Seuraavaan postaukseen! Olkaa oman elämänne päähenkilöitä myös cosplayssä! (:



torstai 9. tammikuuta 2014

Kiitokset & Asuprojekti: Jazz, Eternal Sonata

Aivan ensiksi. Kiitos kaikille tykkääjille & kommentoijoille edelliseen postaukseen! Oli aivan mahtava lukea erinlaisia näkemyksiä asiasta ja saada yleensäkkin ihmiset puhumaan aiheesta. Lisäksi oli todella mahtavaa, että osalle teksti oli rohkaiseva tekijä omassa cosplay-harrastuksessaan. Tuli todella, todella hyvä mieli! (: Uusia mielipidepostauksia on siis varmasti myös tulevaisuudessa tulossa cosplay-maailman sen hetkisistä aiheista. Heitin itselleni jopa villin ajatuksen, että yrittäisin joka kuukausi ottaa sen hetkisestä aiheesta kiinni ja kirjoittaa siitä tekstin.  Saapas nähdä! 

Ja täytyy sanoa, että 74 lukijaa.. Huhuh! Se on meikäläiselle aivan järkyttävän iso numero jo. Kiitokset siis uusille kuin vanhoille lukijoille! 2014 conikauden aloittaa nyt aivan uudella puhdilla!

Meikäläisen laskeutuminen conikauteen 2014 alkaa kuitenkin varovasti, sillä ensimmäiset kaksi suurta conia Yukicon & Desucon Frostbite jäävät käymättä. Ensimmäiseen syynä on yksinkertaisesti raha ja toisen aikoihin olen lähdössä käymään toista kertaa elämässäni ulkomailla! Kitaconiin saatan ilmestyä ja ajattelin kierrättää sinne Kagamia tai ehkä jopa Kleiniä.. Katsoo nyt miten aika (ja raha) riittävät!

Syyskuussa suunnittelemani lista tämän conikauden cosseista on kokenut hurjan muutoksen näiden kuukausien aikana, kun cosplay ei ole kauheasti pyörinyt mielessä. Tästä huomaa jälleen, miten asioita ei kannata myöskään cosplayssä suunnitella puoltavuotta pidemmälle... Uusia hahmoja ja ideoita pomppii mieleen taukoamatta! En siis nyt anna tarkkaa "Vuoden 2014 conikauden projektit" listaa teille julki (koska sellaista ei ole), vaan paljastan ensimmäisen projektini jonka ensiesiintyminen on Cosvisionissa 10-11.5.



Ensimmäinen uusi tämän vuoden projekti on Eternal Sonata pelin mieshahmo Jazz. Itse pelin hankin viimme viikolla käytettynä Oulun Pelimiehestä ja pelitunteja on tällä hetkellä vasta muutama, mutta tykästyin heti tämän hahmon vaatetukseen ja proppiin. Varmistin myös pelin pelanneilta kavereiltani, ettei hahmon luonne olisi vastenmielinen tai ärsyttävä. Tiivistettynä Jazz on vakavahko, ystäviä puolustava pelin naistenmies, johon pelin sankarittaret ovat lääpällään. Jotain edistystä siis Sanjiin & Kleiniin?



Jazzissa on paljon pieniä yksityiskohtia ja ompelutyö tuo täysin uusia juttuja meikäläiselle, jonka vuoksi olenkin todella tyytyväinen että Cosvisioniin on vielä aikaa! Kankaita ajattelin lähteä silmäilemään huomenissa ja jos vaikka tuohon valkoiseen "takkiin" saisi jo ne hankittuakin. 


Proppeja puolestaan on vähemmän, kuin esimerkiksi Kleinillä. Miekkaan minulla on jo vahvaa ideaan ja kenkiin materiaalia (EVA-foamia) löytyy porukoilta. Kaulassa olevan korun sain jo tänään väsättyä melkein valmiiksi, kun kaapinpohjalta sattui löytymään worblaa. Sain sillä mukavaa 3D-muotoa tuohon isoimpaan koristeeseen! (:


Vielä selänpuolella olevat koristeet, nauhat, maalaus, lakkaus ja tadaa! Se on siinä!

Olen myös vahvalla kannalla, että osallistuisin tällä asulla kisaan. Pitää kuitenkin muistaa, että ennen kuin käsikirjoittaa minkään laista esitystä, pitäisi minun pelata peli läpi... Noh. Onneksi on sitä aikaa.

Ne, jotka ovat seuranneet Facebookista mun ja veljen TEAM Tomppa sivustoa tietävätkin, että olemme päättäneet lopullisesti World Cosplay Summitin vuoden 2015 karsintojen asut. Esityksen suunnittelu ollaan jo aloitettu ja veli on saanut jo kaavoitettua omaa asuaan. Tästä se lähtee!

Ja vielä kerran kiitokset kaikille lukijoille (uusille kuin vanhoillekkin), kommentoijille, tykkääjille ja tukijoille! Teidän takia cossin tekeminen on vieläkin hauskempaa! (:

Ensi kertaan! Tulossa WIP-postausta Jazzin etenemisestä!

tiistai 7. tammikuuta 2014

Mielipide: Cosplay & Ruumiinrakenteet

Hyvää ja onnellista uutta vuotta 2014 kaikille blogini lukijoille & seuraajille! Let's GO! blogini on ollut muutaman kuukauden hiljaisempana ja syitä on useita. Ensiksikkin olen piettänyt pientä hengähdystaukoa World Cosplay Summitin jälkeen ja tehnyt kaikkea muuta kuin cosplayhyn liittyvää ajatustyötä. Toiseksi tämän takia on tullut kaikenlaisia uusia juttuja elämääni, jonka vuoksi ajattelulle ja tekemiselle ei ole oikeastaan jäänyt edes aikaa - hetkeäkään. Muutama päivä vuoden vaihteesta kuitenkin cosplay-ajatukset heräsivät horroksesta tajutessani, että uusi conikausi on startannut.

Ennen kuin suuntaan katseeni uusiin asuihin ja projekteihin, päätän kuitenkin herätellä blogia pienimuotoisella mielipidetekstillä. 

Cosplay & ruumiinrakenteet. Tämä kyseinen aihe on pyörinyt suomalaisessa cosplay maailmassa jo kauan. Silloin tällöin se nostaa päätään selvemmin ja aiheesta aletaan jälleen keskustelemaan. Pääkysymyksenä onkin: "Kuka saa cossata ja mitä?"



Koko aihehan on päälähtökohtaisesti peräisin siitä, kun jollekkin "älykölle" on noussut mieleen cosplay-kuvia selatessaan hienoakin hienompi mielipide. Tämä mielipide kuuluukin näin: "Miksi tuo cossaa mukamas Yoko Ritonea, sehä on aivan väärän mallinen!" (Huom. sensuroitu versio. En halua käyttää edes esimerkissä blogissani sanaa: liika liha**). Tämän jälkeen tämä älykkö ei ole päättänyt jättää juttua tähän, vaan myös kirjoittaa cossaajalle kommentin sensuuroimatta, koska tämä tuottaa hänelle jotakin sairasta mielihyvää. Hänhän on kaiken verroin parempi, kuin puvun itse tehnyt cossaaja. 

Menee hetki ja Yoko Ritonan cossaaja huomaa iloisena, että joku on kommentoinut hänen ensimmäisestä asustaan jotain. Hän menee hymy poskillaan lukemaan kommentin, koska cosplay-maailmassahan kaikki ovat hyväksyviä ja avarakatseisia, sillä myös suurin osa heistä on kokenut paineita esimerkiksi koulumaailmassa. 


Kommentti on kuitenkin kaikkea muuta. Ei minkään laista positiivista palautetta itse asusta tai propista jotka hän on itse tehnyt. Ei. Tämä maailmanpelastaja on vain ja ainoastaan kommentoinut cossaajan ruuminrakennetta unohtaen kokonaan itse asun. 



----

Ylempänä oleva esimerkki "kertomus" tiivistää hyvin sen, mistä koko aiheesta on kyse. Totta kai on myös on hyvä mainita, että tämän tapainen kommentointi ei rajoitu pelkästään internetin ihmeelliseen maailmaan, vaan nykyisin myös coneissa toisille huudellaan ties mitä törkeyksiä. Lisäksi kuten esimerkkiinkin pistin, voi jollekkin cossaus olla ensimmäinen. Arvatkaa vain, kuinka mukava tuommoisen jälkeen on enään jatkaa?


Jotta te lukijat saisitte selvän kuvan heti, mitä mieltä itse asiasta olen, mainitsen sen heti mielipidetekstini alkuun: kuka vain saa cossata mitä vain haluaa, eikä se ole ruumiin rakenteesta kiinni. Heti alkuun sanon, että itse olen suhteellisen normaali vartaloinen nuorukainen (ehkä jopa alakanttiin mennään) ja minulle ei ole suoranaisesti tultu sanomaan tai kommentoimaan mitään. Minulla on kuitenkin monia ystäviä ja tuttavia, joille tämmöistä toimintaa on tehty ja minun on älyttömän vaikea käsittää, miten kukaan voi tehdä tämmöistä. 


Olen lukenut ja kuullut lukemattomia kommenteja siitä, miten ihmiset oikeasti tulevat sanomaan, että cossaajan pitäisi katsoa ensin peiliin ennen kuin cossaavat mitään hahmoa. Perusteita on annettu ties millaisia:


1) Cossaajat ovat kuin malleja. He edustavat hahmoa mitä cossaavat.

2) Menetän yöuneni, kuin vastaan tulee väärän mallinen cossaaja hahmoon.
3) Kritiikki on hyvä ottaa vastaan. Ei saa heti loukkaantua.

Okei, ensiksikkin. Malleja? Well, nice! Ainakin kun minä päätin aloittaa cosplayn harrastamisen, päätin tehdä sen pelkästään hauskanpidon vuoksi ja tietenkin uskoin, että törmäisin sitä kautta coneissa samanhenkisiin ihmisiin ja saisin uusia kavereita. Tässä vaiheessa on oikeasti hyvä muistaa, että syitä cosplayn harrastamiseen on monia. MONIA. Osa tekee sen, koska tykkää hahmosta ja haluaa vain olla hänen vaatteissaan yhden päivän, kun taas toinen haluaa kisata ja tulla yhä vain paremmaksi ja paremmaksi. Mutta kannattaa muistaa, että molemmat tulevat conialueelle uskossa ja toivossa: hänet hyväksytään siellä, samanlaistensa joukossa.

Kisasta puolesta vielä sen verran, että tässä taas jollakin tavalla ymmärrän, että tuomaristo arvostaa enemmän, jos cossaajalla on myös yhdennäköisyyttä hahmon kanssa. Mutta kyllä meikäläinen katsoo aina ensimmäisenä sitä työnjälkeä lavalla: ompelua ja proppeja. 

Kakkoseen oikeasti en voi muuta sanoa, kuin että laita sitten hyvä ihminen silmät kiinni. Tai oikeasti kannattaa miettiä millä mielin sitä conissa oikein liikkuu. Ja kannattaako jättää kokonaan tulematta?


Kritiikki on kaksiteräinen miekka. Sitä pitää osata ottaa vastaan mutta on myös tärkeää, että sitä osaa antaa oikein. Kuka tahansa meistä osaisi niin mielistellä kuin myös vähätellä toisen asua ja kokonaisuutta, mutta harva osaa antaa hyvää, rakentavaa kritiikkiä. Eli jos henkilö A tulee haukkumalla arvostelemaan toisen asua ja vartaloa, niin hyvä luoja.. se ei ole kritiikkiä nähnykkään. Se on kuspäistä toimintaa. Ihan oikeasti.



Minulla on suuremmat ulkonäköpaineet cosplay tapahtumassa, joihin menen hauskanpidon ja harrastuksen takia, kuin ulkonäkökriitisiä nuoria vellovassa opinahjossa. - Spitaalinen
Suoraan sanoen jokin on mennyt vikaan, ja pahasti. Tämän näkee suoraan Spitaalisen blogitekstistä (joka innosti minuakin vihdoin tästä avautumaan), koska tuo tuntuu olevan suurella osalla täysi fakta. Eikö ole outoa, että hauskanpitoon tarkoitetuissa coneissa ulkonäköpaineet ovat paljon, PALJON suuremmat kuin kouluelämässä. Eikö conit ole paikkoja, jonne saa mennä iloisin mielin sellaisena kuin on pelkäämättä, että joku tulee nurkan takaa haukkumaan ja arvostelemaan sinut ja vaivalla tehdyn cossisi lyttyyn. 

Lopuksi haluan sanoa, että on samalla jotenkin huvittavaa miten cosplay maailma on mennyt tähän jamaan. Luulisi, että suvaitsevaisuus olisi coneissa huipussaan, koska varmasti yli 50% conin käviöistä on kokenut ties millaista syrjintää, kiusaamista ja ilkkumista arjen kouluelämässä. Eikö tällöin ihminen tiedä, miltä tämä tuntuu ja yritä välttää sen tunteen aiheuttamista muille.


Kannattaa myös muistaa, että monelle painonhallinta on haastavaa ja se voi johtua monenlaisista sairauksista ja elämäntilanteista. Lisäksi, jos oma suosikki hahmo sattuu olemaan laihempi kuin sinä itse (ja hei, me puhutaan animesta/mangasta/peleistä -> anatomia kusee) ja haluat tehdä sen vain yhteen tapahtumaan, niin en minä ainakaan alkaisi rääkkäämään itseäni hengiltä sen vuoksi salilla ja juoksupoluilla, jos en niitä muutenkaan harrastaisi. Eri asia olisi, jos olisin tosiaan malli tai elokuvatähti ja saisin puhtaana käteen ison summan rahaa. 


En loppujenlopuksi tiedä, onko tekstini selkeä ja hyvä. Pääasia on itselle kuitenkin, että pääsin purkamaan oman mielipiteeni blogiini teille. Ihmiset, rakkaat cossaajat. Cossatkaa mitä haluatte, riippumatta siitä, mitä muut sanovat ja ovat mieltä. Näyttäkää arvostelijoille, että teillä ei kiinnosta heidän mielipiteensä ja tehkää sitä, mitä rakastatte. Annetaan kaikkien kukkien kukkia <3

Ensi kerralla astetta huolettomampaa tekstiä. Vuoden 2014 ensimmäinen asu Cosvisioniin!