"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Mielipide: Suomen Cosplayskene Somessa

Ohoh. Let's Go-blogini on piettänyt pienoisen kesäloman toukokuun alusta tähän päivään asti! Tunnustan, että blogi ei ole oikeastaan käynyt mielessänikään töiden ja matkustelun ohessa.. Mutta ei hätää, tässä ollaan taas! 

Kawacon jäi välitse jalkavammani takia ja sinnekin olen tehnyt kokonaan uuden asun, josta en ole blogini puolella vielä maininnut kertaakaan. Kuitenkin ennen sitä päätin kirjoittaa pitkästä aikaa mielipidetekstin, joka tällä kertaa käsittelee Suomen cosplayskeneä. Olen jo kauan aikaa miettiny haluanko kirjoittaa tästä vai en, mutta lopulta minun oli vain pakko.

Teksti on pienessä väsymyksessä ja kiireessä kirjoitettu, mutta toivon että lukijat saavat kuvan siitä, mitä ajan tekstillä takaa. Teidän kommenttinne ja omat mielipiteenne ovat tervetulleita jälleen kerran! :)


Mielipide: Suomen cosplayskene Somessa. 
(Some = Sosiaalinen media) 

Suomen cosplayskene on laaja "käsite", joten en voi millään yhdellä kirjoituksella paneutua kaikkeen siihen liittyvään. Tämän vuoksi puhun nyt yleisesti sen suunnasta: mistä ollaan mielestäni lähdetty liikkeelle, missä ollaan nyt ja miksi.

Aloitin cosplayn vuoden 2009 keväällä eli viisi vuotta sitten. Silloin conit pystyi laskemaan melkeimpä yhden käden sormilla, yhteisöjätti Facebook oli vasta rantautunut Suomeen, cosplay harrastajien määrä oli suhteellisen pieni (tai ei näkyvä) ja näiden harrastajien kohtaamispaikka Internetissä nickien takana oli Aniki & IRC-Galleria.

Samalla kun aloin yhä vahvemmin cosplaytä harrastamaan, alkoi myös Facebook yleistyä suomalaisilla. Yhä useampi ihminen liittyi mukaan ja näin ollen myös cossaajien määrä nykyisessä yhteisöjätissä alkoi hiljalleen kasvaa. Jonkunajan päästä palveluun tuli uusi ominaisuus: yhteisöjen ja ryhmien perustaminen. Ja eikä aikaakaan, kun naamakirja oli täynnä erinlaisia Japanilaiselle populäärikulttuurille omistettuja yhteisöjä. Suomen cosplay skenessä oli alkanut Facebookin aikakausi.

Miksi otin tämän esille, enkä esimerkiksi puhunut mielummin conipiireistä? Karu fakta on, että paripäiväiset tapahtumat ovat HYVIN pieni osa Suomen cosplayskeneä. Sanoisinko, että mielestäni 80% skenen tapahtumista tapahtuu conien ulkopuolella ja siellä missä ihmiset kokoontuvat: Internetissä. Jotta voisin puhua siitä miten tämä skene on muuttunut näiden viiden vuoden aikana, on minun pakko ottaa esille tämä maailma ja sen tapahtumat ja niiden vaikutukset.

Se mitä yritin ajaa takaa tuolla pienellä "historian luennolla" on se, että meidän rakas oma Suomen cosplayskenemme on tekemässä tällä hetkellä muutosta. Tai no. Se on tehnyt sitä jo hyvän aikaa, mutta vasta nyt sen vaikutukset alkavat näkymään kunnolla. Vaikutukset ovat niin positiivisia kuin negatiivisia, mutta kuten yleensäkkin, tulevat negatiiviset seikat helpommin pinnalle ja alkaa aina niin nautinnollinen paskamyrsky. Koska koko kevään ja alkukesän pinnalla on ollut niin paljon näitä muutoksen tuomia negatiivisa seikkoja, päätin listata ne ja niiden syyt:


(1). Vanha nickien ja avatarien takana pyörivien harrastajien yhteisö on alkanut muuttumaan yhteisöksi, jossa nämä samaiset harrastajat toimivat nyt omilla nimillään. Facebookissa kuitenkin todella harva pyörii yhteisöissä ns. "vale-nimellä", vaan suurin osa käyttää omaa aitoa naamakirja tunnusta myös yhteisöissä. Tämän vuoksi tutustuminen toisiin harrastajieen voi olla esimerkiksi paljon helpompaa kuin ennen. Asiat eivät kuitenkaan valitettavasti ole vain positiivisia

Voisi luulla, että tämä muutos olisi vähentänyt pilkkaamisten ja conikiusaamisen määrää, sillä nyt ei voikkaan enään piiloutua oman nickinsä taakse toista kiusaamaan. Mutta päinvastoin. Se alun "pelko" omalla nimellä toimimisella katosi heti alussa ja hommasta tuli oikeastaan vain pahempaa. Enään ei kiusata toista vain nickin kautta, vaan nyt pystytään pienessä "me ollaan parempia"-ryhmässä pilkkaamaan kanssa cossaajaa ihan nimellä ja levittää hänestä kaikenlaista kivaa ympäri nettiä. Lisäksi Facebook voi olla todella avonainen kirja, jos yksityisasetuksia ei ole hoitanut oikein ja omat cossikuvat voivat päätyä kenen vain käsiin.


(2). Anikin foorumin vaihtuminen Facebookin yhteisöihin toi myös toisen ongelman, josta on ny parin viikon aikana ollut paljon puhetta. 

Foorumin tarjoamissa palveluissa eri asiat pystyttiin jakamaan eri kategorioihin ja näin ollen keskustelualue pystyi siistinä ja ennen vastatut kysymykset ja niiden vastaukset löytyivät helposti. Näin ihmiset, jotka eivät jaksa googlettaa tietoa, pystyivät kätevästi tarkistamaan todella nopeasti jo kysytyt kysymykset läviste ja löytämään vastauksen ilman, että kysysyisivät saman asian sen sadannen kerran.

Facebookin yhteisöpalvelu tarjoaa oikeastaan vain yhden "seinän", mihin kaikki harrastajien kirjoittaman jutut ja kysymykset kasaantuvat yhdeksi, isoksi köntäksi. Kukapa sitä haluaa alkaa scrollaamaan yhtä seinää lävitse, jonne hyvällä tuurilla saattaa tulla päivässä sata uutta päivitystä?


(3). Harrastajamäärän räjähdysmäinen nousu on vaikuttanut skenessä jo esimerkiksi lippujen saatavuuteen.  Tämän lisäksi tämä samainen vyöry on aiheuttanut ongelmia myös netissä. (2) kohdan ongelma nousee vielä pahemmpaksi, kun yhteisöstä löytyy lähes 1500 käyttäjää ja joista esimerkiksi yli puolet saattaa olla aktiivisia käyttäjiä.

Lisäksi Facebook löytyy nykyisin lähes jokaiselta suomalaiselta, joten yhteisöt löydetään paljon helpommin kun ennen vanhaa esimerkiksi Aniki.


(4) Ja koska käyttäjiä paljon, on erinlaisia ja erinikäisiä käyttäjiä paljon. Tämä taas voi piirien jakautumisia joukoksia X ja Y, jotka ovat eri mieltä jostain asiasta ja rakas vähemmistö nörriporukkamme on sisällissodassa, vaikka oikeasti olemme kaikki samaa porukkaa. 


Onko Suomen cosplayskenen muutos sitten huono juttu, koska negatiivisia seikkoja on näin paljon? Ei minun mielestäni.

"Aikakausien vaihtuessa myrskyää aina." sanottiin erässä suositussa Shonen-sarjassa ja näinhän se on. Tämän näki juuri tänään selvästi Facebookissa, kun iso yhteisö kaatui ja toinen luotiin tilalle, koska vanhan yhteisön tilanne oli epäselvä. Uusi "aikakausi" etsii paikkaansa skenessä ja menee hetki ennen kuin se asettuu tukevasti paikoilleen. 

Jokaiseen neljään ongelmaan löytyy ratkaisut, kunhan niin yhteisöjen pitäjät että käyttäjät ymmärtävät, miten tulee toimia ja mitkä ratkaisut ovat parhaimpia. Esimerkiksi (2) kohtaan ollaan tekemässä mukavasti juuri tällä hetkellä muutosta, kun kategoriointi hoidetaan Facebookissa sille mahdollisella tavalla: tekemällä "keskustelualueita" albumeihin. Se miten tämä tulee toimimaan on vielä mysteeri, mutta miksipä olla heti pessimisti? 

Tällä hetkellä voi näyttää siltä, että ylidraamainen ja paskamyrskyä täynnä oleva skene ei pysty mihinkään, mutta uskon edelleen että tämä on sitä "aikakauden" vaihtumisen edeltävää myrskyä. Kaikki nuo neljä muutosta ovat mielestäni kaikkineen negatiivisuuksineen mielestäni tärkeitä harrastuksemme kehittymisen kannalta. Niihin pitää vain löytää ratkaisut nyt myös nykyisessä somen-aikakaudella.

Sitä odotellessa katson mielenkiinnolla, kun aikakausi etsii paikkaansa ja odottelen uusia, tuoreita skenen tarjoamia mahdollisuuksia joita lukuisat paskamyrskyt luovat. Muistakaa, että ilman lannoitetta ei kauniit kukat kasva.