"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


perjantai 31. lokakuuta 2014

Kun suosikkisarja loppuu

Hetki on viimme päiviyksestä. Hiljaisuuden aikana on tapahtunut paljon sillä olen muuan muassa muuttanut Mikkeliin, aloittanut uuden koulun ja käynyt Traconissa. Alunperin ideana oli kirjoittaa (todella) myöhästynyt postaus Traconista, mutta päätin jättää sen väliin erään tärkeän asian vuoksi. Tähän tärkeään asiaan viittaa myös tämän postauksen otsikko: Kun suosikki sarja loppuu.

Masashi Kishimoto kertoi tämän vuoden alussa päättävänsä mangansa Naruton tämän vuoden aikana. Jo tuolloin uutinen pisti ajattelemaan, mutta koska ajatus tuntui niin kaukaiselta, ei sitä jäänyt pahemmin miettimään pidemmälle. Nyt kuitenkin ensi viikolla on päätöksen aika ja Kishimoto päättää monen suomalaisenkin nostalgia sarjan tupla-chapteriin, joista toinen on kokonaan värillinen. Tämän lisäksi joulukuussa julkaistaan Kishimoton kokonaan suunnittelema ja käsikirjoittama Naruto Shippuuden: The Last elokuva, joka on jatkoa mangalle ja sijoittuu muutaman vuoden päähän neljännestä ninjasodasta. Voidaan siis sanoa, että lopullisesti Naruton taival päättyy joulukuun alussa.

Naruto on Suomessa sarja joka jakaa mielipiteitä kahteen ääripäähän. Osa on ikuisia "narutardeja", jotka ovat seuranneet sajaa lapsesta asti ja yhä edelleen rakastavat sitä täydestä sydämestä. Toinen puolisko on taas vihaajia, jotka ovat joskus katsoneet sarjan ensimmäisen vaiheen ja vähän aikaan katsottuaan Shippuudenia ovat julistaneet sen epäonnistuneeksi sarjaksi. Loput keskelle sijoittuneista esimerkiksi taas katsovat ja seuraavat sarjaa silloin tällöin.


Itse sijoitun vahvasti toiseen ääripäähän: ikuisiin narutardeihin. Olen seurannut sarjaa siitä asti, kun vuonna 2008 kiinnostuin yleisesti mangasta ja animesta, ja pidän sitä edelleen hyvänä. Muutamia what the fuck hetkiä  on toki sarjassa on tullut, mutta olen kunnioittanut aina loppujenlopuksi Kishimoton mielipidettä ja heittäytynyt mukaan juonen muutoksiin. Tämän takia myös sarjan loppuminen on minulle kovapaikka. Kun on seurannut jotakin niin kauan ja joka viikkoisesta chapterin lukemisesta on tullut jo tapa, on vaikea ajatella että ensi viikolla tekee tämän viimmeisen kerran Naruton osalta.


Älkää kuitenkaan käsittäkö minua väärin. Olen myös tyytyväinen että Naruto loppuu tähän eikä sitä aleta venyttämään turhaa sen pidemmälle. Kaikkiin kysymyksiin on vastattu, jokainen odotettu taistelu on käyty ja enään tarvitaan se legendaariden kirsikka kakun päälle, jotta sarja pääsee loppumaan kunnialla. Joten kyllä, olen samalla tyytyväinen sarjan päättymiseen, mutta kuten sanoin: kun on tottunut johonkin, on siitä vaikea päästää irti.
Naruto on ollut minulle enemmän kuin pelkkä sarja. Varsinkin  ehdoton suosikkihahahmoni Naruto on kasvattanut ja opettanut minua älyttömästi ja koen, että tällä fiktiivisellä hahmolla on todella suuri merkitys siihen millainen olen nykyisin. Kliseiset "never give up on your dreams", "it's my ninja way" ja "ystävyyden tärkeys" sanomat ovat uponneet minuun lapsesta asti vahvasti ja ne ovat omassa henkilökohtaisessa elämässäni edelleen vahvasti pinnalla. Naruto hahmon lisäksi saankin kiittää myös hänen luojaansa Masashi Kishimotoa. Nuo kaksi ovat olleet minulle todellisia sankareita vuodesta 2008 ja aion sarjan loppumisenkin jälkeen elää heidän opettamansa sanomat sydämessä.


Lopuksi. Miten tämä liittyy cossaamiseen?

Koska Naruto ja Kishimoto ovat olleet minulle järkyttävän tärkeitä roolimalleja lapsuudesta asti, päätin kunnioittaa sarjan loppumista asialla missä tunnen olevani hyvä: cosplayllä. Ensi vuonna tulen cossaamaan Narutoa muutamissa eri versioissa ja homman aloitan hänen viimmisellä asullaan: The Last-leffan asulla.

Asu on älyttömän kiva ja Naruto on muutenkin hivenen miehekkäämmän näköinen, joten se sopii loistavasti minulle. Asua alan väsäämään heti kun saan kankaat käsiini ja se tulee saamaan debuuttinsa mitä luultavimmin Yukiconissa tai Desucon Frostbitessä. Can't wait! Olisi myös mukava saada jonkunlainen Naruto-ryhmä kasaan ensivuodelle! :)

Tähän päättyy Naruto aiheinen postaukseni. Nyt pitäisi odotella keskiviikkoa ja kahta viimmeistä chapteria. Ajattelin myös kysellä teiltä lukijoilta kysymyksen! Miten Naruto sarja on vaikuttanut sinun elämääsi, mitä mieltä sarjasta olet ja miltä sarjan loppuminen tuntuu?

Ja eikuin Dattebayo! Ensi kertaan!


3 kommenttia:

 1. Joo siis mulla oli sama tunne ku InuYasha manga loppui Suomessa. Olin seuranut sitä alusta lähti innokkaasti ja sit ku loppu tuli niin kyllä jäi semmoinen haikea olo että "nytkö se loppui?". Jotenki unreal että pitkäkestoinen sarja jota keräsi ja rakasti monta vuotta tuli päätökseen. Tosiaan mulle myös InuYasha oli se ensimmäinen manga mitä aloin kunnolla seuramaan joten sillä -kuten Narutolla varmaan sulla- on semmoinen special place sydämmessäni. :)

  Ja Narutosta sen verran että itselleni se on aika uus tuttavuus, jos katsoo sitä siihen silmään että itse noin kuukausi sitten vasta aloitin sen katsomisen - vihdoin ja viimein! :D Kyllä mä monta hahmoa tiedän nimeltään ja spoilereita on tullut joka nurkasta mutta oh well, ei niitä voi väistää. En tiedä miks mulla Naruton katsomisen aloitus on venynyt näin hirveesti mutta varmasti yks syy siihen on sarjan pituus. Tosiaan joskus pentuna monta monta vuotta sitten tuli Ruotsista ostettua muutama eka mangapokkari joten on Narskalla myös hieman nostalgia arvoa munki puolesta; iskän luona kesäloman yli niitä muutama luin. :) Mutta joo, so far so good sarja (tai no, actually better than expected!) ja odotan innolla mitä sarjassa tulee tapahtumaan. (en oo vielä Shippudenissa, enkä edes puolivälissä alkuperäisestä btw)

  Cossaamista olen myös miettinyt mutta tällä hetkellä on vähän epävarma että kuka tai mitkä ja milloin. :'D Kakashi kiinostaa ainaki sekä varmasti joku Uchiha veljeksistä. Myös Iruka-sensei olis kiva! Onhan niitä kivoja hahmoja paljon!

  VastaaPoista
 2. ...nytkö se sitten loppuu? ;__;

  Eli aika haikeilla fiiliksillä seuraan tuota sarjan loppua. En ole skenessä kovin pitkään pyörinyt, mutta kaksi vuotta sitten aloittaessani cosplayn aloin myös lukea enemmän mangaa ja katsoa enemmän animea, ja Naruto sitten tuli kuvioihin mukaan melkein samantien. Animessa en tosin vieläkään ole päässyt alkumetrejä pidemmälle, olen hieman huono katsomaan pitkiä sarjoja. No, eiköhän se tästä.

  Naruto on vaikuttanut elämääni monellakin tavalla, eritoten Uchihan klaani (nimimerkkikin kenties jo vihjaa jotakin :D). Itse näen heidät vahvoina persoonina, joilla on kuitenkin suuria heikkouksia ja niiden myötä todella suuret mahdollisuudet sortua virheisiin. Jokainen heistä on myös oman tiensä kulkija. Jokainen näistä ominaisuuksista pätee myös minuun. Sasukea ja Itachia olen jo cossaillutkin, ja varmasti cossaan heistä vielä muitakin versioita. Lisäksi olen myös jollakin tasolla päättänyt, että joskus hamassa tulevaisuudessa, kun cosplay jää taakse, viimeinen cossini on Uchihoista se mahtavin - Madara. Muita tulevia cosseja sarjasta lienevät Orochimaru (se kage-versio) sekä kenties Sakura, joka on kyllä vielä jonkinsorttisessa harkinnassa.

  Naruto on muutenkin vaikuttanut elämääni todella paljon. Muistan, kuinka fysiikankokeessa (siinä lukion ainoassa) ajattelin juuri ja juuri rimaa hipoen pääseväni läpi - kunnes päähäni iski ajatus, että hei, Narutokin yritti, yritä sinäkin nyt edes hieman. Ja siitä kokeesta tuli muuten kutonen. Sarja myös innosti minut nousemaan tietokoneen äärestä lenkkipolulle, ja nykyään olenkin paremmassa kunnossa kuin ikinä. Lisäksi sarja on aina ollut jonkinsorttisena tukena, kun elämä on potkaissut turvakenkien kera päähän. Vaikutukset ovat olleet suuria sekä henkisesti että fyysisesti.

  Niitä viimeisiä chaptereita tässä sitten odotellessa ;__;

  VastaaPoista
 3. Jos Narska loppuu, vois sen sit viimeinki seurata loppuun :'D Aikanaan se jäi koska animessa tuli niin paljon fillereitä etten jaksanu kattella, ja manga nyt jäi jostain syystä X siinä sivussa.

  VastaaPoista