"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


Miksi Cosplay

Miksi Cosplay?

Tästä osiosta löytyy tarina siitä, miten olen päätynyt cosplayn pariin ylipäätänsä ja miksi sitä oikeastaan harrastan. Uskon, että jokaisella on täysin oma tapansa toteuttaa itseään cosplayn parissa ja jokaisella on oikeus siihen. Mutta pidemmittä puheitta, miten aloitin harrastuksen nimeltä cosplay ja miksi sitä harrastan edelleen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Miten aloitin cosplayn?

Vuoden 2008 kesällä Thaki törmästi sanoihin cosplay ja con, kun hänen kaksi kaveriaan olivat lähdössä käymään Jyväskylän Animeconissa ja toisella heistä oli tarkoitus cossata jonkun animesarjan hahmoa. Ideana harrastus tuntui pojasta uskomattoman hienolta, olihan hän lapsesta asti tykännyt yrittää pukeutua suosikkisarjojensa hahmoiksi ja näin tuntea olevansa kuin itse hahmo. Kun kaksikko palasi takaisin ensimmäiseltä conimatkaltaan ja näytti pojalle ottamiaan kuvia, pojan innostus vain kasvoi: "Ai noin moni harrastaa tuota upeaa harrastusta.. Minäkin haluan!"

Vähän päälle puolivuotta kului anime sarjoja seuraamalla ja cosplay harrastuksesta tietoa keräämällä internetin kautta, kun poika ja kolme muuta hänen kaveriaan kuulivat Kemissä järjestettävästä Kitacon tapahtumasta helmikuussa 2009. Ja eikä aikaakaan, kun neljän hengenporukka päätti yhteistuumin cossaavansa tässä tapahtumassa, joka olisi pojalle ensimmäinen coni ja koskeus cosplay harrastukseen. 

Ensimmäiseksi asuksi Thaki valitsi Ichigo Kurosakin sarjasta Bleach, koska hän halusi cossata hahmo joka olisi yhtä pitkä kuin hän itse. Koska aloittelevalla cossaajalla ei ollut minkään laista kosketuspintaa ompeluun, teetti hän asun paikallisella ompelijalla. Ichigon miekan hän teki isäpuolensa kanssa vanerista. Asu valmistui ajallaan ja Kitaconissa hän pääsi pukemaan sen ensimmäisen kerran ylleen (kuvassa Thaki, Defia ja TaiMaaKar, neljäs henkilö puuttuu). 

Niin con kuin cosplay harrastuksena sävähdytti tätä nuorukaista niin paljon, että samana kesänä suunnattiin vielä Kaapelitehtaan Animeconiin. Sen jälkeen niin coneja ja cosseja on tullut läjäpäin ja myös ystävyyssuhteita näistä piireistä on syntynyt vuosien varrella monia. 


Miksi cosplay?

Cosplay on lajinaan laaja ja se on antanut esimerkiksi minulle harrastajana paljon enemmän, kuin mikään muu harrastus aikaisemmin. Pukuilulla ei ole myöskään selvää muottia, vaan harrastaja saa itse päättää miten paljon haluaa harrastuksestaan ottaa irti. Siitä löytyy:

  • Kädellinen puoli,  ompelusta puukäsitöihin ja askarteluun. Voit puvusta riippuen päästä tekemään pelkästään vain ompelua tai vaikka kaikkea näitä kolmea esimerkkiä
  • Sosiaalinen puoli. Monen harrastajankin mielestä harrastukena cosplay on hyvin epäsosiaalista, sillä cossin teko tapahtuu yleensä yksin pimeässä huoneessa ruudun edessä ja ihmisiä nähdään pelkästään coneissa pari kolme kertaa vuodessa. Itse taas näen, että cosplay on hyvin sosiaalinen harrastus: sillä on laajat yhteisöt internetissä (myös netissä käytävä keskustelu sosiaalista toimintaa) ja sen kautta voi saada elinikäisiä ihmissuhteita. Laji on myös kansainvälinen.
  • Esiintyminen: Cosplay antaa lavalle haluaville mahdollisuuden päästä esiintymään kuin näyttäjä ikään. Eikä siinä edes kaikki: cossaaja itse käsikirjoittaa esityksensä, teettää taustanauhan ja parhaimmillaan taustavideon
  • Kilpaileminen: Kilpailunhaluiset pääsevät myös kisaamaan toisia vastaan. Kisat eivät rajoitu pelkästään coneissa järjestätteviin kisoihin, vaan lajissa pääsee edustamaan myös SM-, EM-, ja MM-tasolla.
  • Hauskanpito


Sexy No JUTSU!
Kuva (c) Nina Honkanen
Näiden lisäksi harrastuksessa on myös monia muita asioita, mitkä tekevät harrastuksesta juuri harrastajalle tärkeäksi. Itselle tämä esimerkiksi tämmöinen on se hetki, milloin cosplayn pariin päädyin. Teini-iän angseissa cosplay oli älyttömän hyvää mielenhoitoa ja sen kautta pääsi näkemään, kuinka omantyö palkittiin upeilla asuilla. Samalla tämä pikkukylällä asuva sai paljon ystäviä ympäri Suomea. Ja niin, enpä minä tässä kirjottelisi tätäkään ilman cosplayta. Eli miksi cosplay?

Cosplay antaa ja opettaa paljon, sen kautta muodostuu upeita ystävyyssuhteita ja jokainen voi harrastaa sitä niin kuin parhaaksi näkee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti