"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


tiistai 24. marraskuuta 2015

Hellurei!

Silloin tällöin elämässä tulee hetkiä, jolloin joku asia on pistettävä tauolle pitemmäksikkin aikaa, jotta siitä ei häviäisi hehku ikuisesti. Nämä surullisilta kuulostavat tauot eivät ole kuitenkaan pelkästään negatiivisia. Jos joutuu tauottamaan jotain niin rakasta ja tärkeää, joka on ohjannut omaa elämää monet vuodet, on sille oltava jokin hyvä syy ja tarkoitus.

Tällainen tilanne kävi minulle rakkaan harrastukseni cosplayn kanssa noin yli puolivuotta sitten. Ajatuksissa on pyöriny syyksi muuan muassa ajan vähyys ja muiden resurssien uupuminen, mutta totta puhuen suurin syy on ollut motivaation puute. Tiedättekö miltä tuntuu, kun jotain haluisi tehdä ihan mielettömästi, mutta motivaatio ja inspiraatio ei anna sille vain tilaa? Ja jos antaa, ovat ne vain hetkellisiä moottoreita, jotka kestävät maksimissaan muutaman kuukauden. Annetaan herra Tulion tarkentaa tätä tunnetta.
Yksi tämmöinen "hetkellinen moottori" tapahtui minulla ennen Animeconia ja toinen kuukautta ennen Traconia. Sain ulkopuolisten ihmisten sekä NCC finaalin kautta suuren innostuspuuskan, joka kattoi yhteensä kaksi asua: Stingin Fairy Tailista ja Sabon One Piecestä (valmistui alunperin jo Kesä!Desuconiin, mutta uudistettu versio oli tulossa Traconiin). Asujen valmistumisen jälkeen minulla oli sellainen olo, että tahdoin kahmia kaikki cossattavat hahmot läpi heti ja nyt. Suunnitelmia tehtiin, kankaita kateltiin ja pam. Moottorista loppui puhti. Facebookin cosplay-sivu hiljeni ja kankaat jäivät pölyyttymään nurkkaan - innostusmoottorit olivat kuluneet loppuun.

Tämän kyseisen tapauksen jälkeen aloin hiljalleen pohdiskelemaan itsenäni cossaajana: haluanko enään harrastaa, miten sitä harrastan ja mitkä ovat tavoitteeni harrastuksessa. Päätin että ennen kuin aloitan yhdenkään cossin uudelleen suunnittelua, käyn nämä asiat päässäni läpi. Helpotuksena blogini lukijoille: koska nyt tätä tässä kirjoittelen, on vastaus ensimmäiseen kysymykseen "Kyllä."


Cosplay harrastuksena ja elämäntapana on ollut ja on edelleen minulle niin tärkeä, että en halua missään nimessä lopettaa sitä. Tahdon edelleen kokea haastavien asujen kanssa itkuiset ja kiukun täytteiset yöt, haluan päästä vielä lavalla pistämään itseni ja osaamiseni likoon ja tahdon tutustua vielä niin moneen uuteen kanssa harrastajaan erilaisissa tapahtumissa ja sen ulkopuolella. 

Päämääränä on kuitenkin luoda nyt harrastukselle pohja, minkä pinnalta alan tätä jatkamaan mahdollisimman hyvin nykyisen elämäntilanteeni rinnalla. Kiinnostukseni, motivaationi ja resurssini jakautuvat nyt niin monelle taholle (ammattikorkeakoulu, valo/videokuvaus, seurustelusuhde, liikunta), että en millään kykene enään luomaan listaa "nämä kuusi asua toteutan tänä vuonna". Sen takia olen päätynyt ratkaisuun, jossa valitsen ja teen yhden asun kerrallaan ja alan sen jälkeen suunnittelemaan vasta toista. En tietenkään pistä itselleni mitään ehdotonta eitä muiden asujen mietintään sen yhden tekovaiheessa, mutta tarkan päivämäärän ja conin sijaan kirjoitan ideat ylös ja palaan niihin kun yksi asu on valmiina. Ja niin, se yksi asu tehdään sillä huolellisuudella että kehtaa kolmessa tai vaikka viidessä seuraavassa tapahtumassa pidellä yllä. 

Tämän tekstin ideana oli siis jollakin tavalla avata teille lukijoille missä olen piileskellyt edelliset puolivuotta. Täällähän minä Mikkelissä inspiraatio ja motivaatio hukkateillä. Blogin tulevaisuus? Uskon että alan käyttämään blogia taas enemmän julkaisu työkaluna kuin Facebookkia. Viimeksi mainitussa on hyvät puolensa, mutta tuntuu että siellä asiat pitää tiivistää niin pieneen kasaaan ja minunlaiseni kirjoittaja sielu ei pääse oikein oikeuksiinsa. Eli tämä Let's GO!-blogi tulee saamaan uusi juttuja mukavasti osakseen tulevaisuudessa. Muuan muassa: videoblogeja ja mielipidekirjoitteluja. WIP ja coniraportit tulee joko tekstinä tai videona, riippuen aina materiaalista.

Ja onko minulla mielen päällä jo asua? Kyllähän sellainen on jo suunnitteilla ja vähän tehtynäkin jo! Mutta siitä lisää ensi tiistaina, joka alkaa tästä lähtien olemaan uuden blogitekstin julkaisupäivä! Näkyilläämpä silloin!

Sabo, One Piece = Cossaaja THAKI Cosplay, Kuvaajana Jani-Sama.
4 kommenttia:

 1. Ihana nähdä että olet takaisin! Olen tässä mietinyt että minne jätkä on häipynyt ja ymmärän suht hyvin tunteen mitä yrität kerttoa ja miksi otit hyödyllisen tauon. Minulla on saman kaltainen inspiraatio kökkö opiskelun kanssa juuri nyt, mutta parempaan suuntaan olen menossa. Tosi hyvä idea tuo että tekee yhden cossin kerralla ja kunnolla! Pidän myös samaa pohja-ajatusta ja pohdiskelen paljon ennen kun päätän jos cossan tietyä hahmoa tai ei. Haluan varmistaa että hahmo oikeasti kiinnostaa minua myös sen, noin 5 vuotta cossin tekemisen jälkeen myös.

  Mut joo, ihana että oot takaisin ja postauksia odotteleen! Psst, siisti blogi looki! ~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva tulla takaisin kirjoitteleen kun täällä on joku oottamassa! Kiitos! ^W^
   Joo mulla on ollu tää puolvuotta sellasta vuoristorataa motivaatiolla opiskelun/cosplayn/muiden harrastusten välillä! Sen takia oli pakko pistää joku järki tähän hommaan että pystyy kaikkea tekemään hyväl fiiliksellä! :3 Ja toi hahmojen valitsemisen tärkeys kolahti kyllä mullekki tosi kovaa mieleen! Ennen sitä lupautu ties mihin + valitsi ties mitä asuja ja lopulta tajus että en muuten välitä hahmosta pätkääkään! :"D Toi pitkä pohdiskeluprosessi onki sen takia tosi hyvä ja cossista on näin iloa pitkäksi aikaa!

   Ja kiitos! Oli vähän liian vihertävä tuo edellinen tohon talviseen maisemaan.. Ja kun kerta pistetään kaikki voimat tähän blogiin, niin pitäähän siitä tehä siistin näköinen! :D

   Poista
 2. Aaaah vihdoinki tulit takaisin! :D Kerkesinki jo huolestua että joko kiva jäbä katosi blogimaailmasta täysin mutta onneksi palasit!

  Tiedän ton sun kirjoittamasi tunteen varmaan liianki hyvin koska mulla samat tunteet ovat pyörineet on & off tässä ainaki pari vuotta. On hankalaa taistella niitä vastaan ja keksiä että miten tässä nyt eteenpäin ku cosseja haluais tehdä muttei sinällään inspiraatio tai/ja jaksaminen pysy mukana ja huihtelehtii välillä ties minne...

  Tosi hyvän ajatuspohjan olet luonut! Pysy tossa kiinni!
  Psst, sun blogitekstejä on aina niin antoisaa lukea! Pakko myös sanoa että tiedän ton turhautumisen tunteen ku Facessa kukaan ei näköjään jaksa lukea kahta lausetta enemmän ja itse tahtoo aina selittää kunnolla... :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaaaa!!! Tää on kaikista parasta kun saa tietää, että on oikeasti kaivattu takaisin ;W; Kiitos! Tämä jos mikä lisää motivaatiota ja inspiraatiota blogin kehitykseen.

   Sepä se! Sen takia toi yks asu kerrallaan ilman sen tarkempaa deadlinea on kiva! Ja sitten kun asuja on alkanut kertymään vielä lisää, on helppo vetasta joku hyvin tehty mukava cossi päälle, jos uusi on vielä vaiheessa coni viikonloppuna! ^^

   Ja vielä kerran kiitos! n___n" Tosi kiva tietää että mun teksteistä nautitaan! Ja mitä Facebookkiin tulee... En osaa kirjottaa vaan niin tiiviisti (huomaa varmaan tästä vastauksestakin!) että porukka jaksaa lukea! :"D Blogit nyt onneksi on ihan sitä varten että täällä saa kirjottaa! Ja paljon! (Voit kuvitella mut Twitterissä.. haastavin ikinä).

   Poista