"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


torstai 3. joulukuuta 2015

Miten & Miksi Cosplay

Noin kahdeksan vuotta sitten vuoden 2007 loppu syksystä tapahtui jotain merkittävää. Nuori yläastelainen teinipoika selasi internettiä ja törmäsi YouTube selailullaan videoon nimeltä "Ginga Densetsu Weed Opening". Video olisi muuten ollut video muiden joukossa, mutta tämä herätti teinissä kiinnostuneen ja nostalgisen tunteen: "... Eikös tämä ole Hopeanuoli?Tuon tapauksen jälkeen tätä teiniä ei voinut muiden ikätovereidensa mielestä pitää enään normaalina, mitä tuo sana heille sitte tarkoittikin. Murrosiän kanssa kamppaileva pojan kloppi nähtiin tähyilemässä ruokakauppojen lehtihyllyillä moottoriurheilu ja Aku Ankka julkaisujen sijaan lasten sarjakuvia ja vielä japanilais alkuperäisiä sellaisia. Mukaankin osa saattoi lähteä ja yksi näistä mukaan lähtevistä oli lasten korttipeleistäkin tuttu nimi Yu-Gi-Oh.

Kuva (c) Weetu / Rea Rautamies
Muokkattu: THAKI Cosplay
Teini ei kuitenkaan ollut yksin tämän uuden harrastuksena kanssa. Hän alkoi tutustua samana vuonna myös muihin ikätovereihin, jotka olivat kiinnostuneet japanilaisesta populäärikulttuurista ja varsinkin animesta ja mangasta. Näiden uusien kavereiden kautta poika alkoikin tutustua yhä useampiin sarjoihin ja näistä uusia suosikkeja olivat Naruto, Bleach ja InuYasha. Samoihin aikoihin tämä pojan kloppi alkoi pyöriä erilaisilla anime/manga-foorumeilla ja loi itselleen nickin Thaki, joka muodostui sen aikaisesta suosikkihamosta Kakashista (Naruto). Kakashi -> Thakasi (oman nimen ensimmäinen kirjain mukaan) -> Thaki (lyhyempi).

Vuoden 2008 kesällä Thaki törmästi sanoihin cosplay ja con, kun hänen kaksi kaveriaan olivat lähdössä käymään Jyväskylän Animeconissa ja toisella heistä oli tarkoitus cossata jonkun animesarjan hahmoa. Ideana harrastus tuntui pojasta uskomattoman hienolta, olihan hän lapsesta asti tykännyt yrittää pukeutua suosikkisarjojensa hahmoiksi ja näin tuntea olevansa kuin itse hahmo. Kun kaksikko palasi takaisin ensimmäiseltä conimatkaltaan ja näytti pojalle ottamiaan kuvia, pojan innostus vain kasvoi: "Ai noin moni harrastaa tuota upeaa harrastusta.. Minäkin haluan!"

Kuva (c) Miika Ojamo
Vähän päälle puolivuotta kului anime sarjoja seuraamalla ja cosplay harrastuksesta tietoa keräämällä internetin kautta, kun poika ja kolme muuta hänen kaveriaan kuulivat Kemissä järjestettävästä Kitacon tapahtumasta helmikuussa 2009. Ja eikä aikaakaan, kun neljän hengenporukka päätti yhteistuumin cossaavansa tässä tapahtumassa, joka olisi pojalle ensimmäinen coni ja koskeus cosplay harrastukseen. 

Ensimmäiseksi asuksi Thaki valitsi Ichigo Kurosakin sarjasta Bleach, koska hän halusi cossata hahmo joka olisi yhtä pitkä kuin hän itse. Koska aloittelevalla cossaajalla ei ollut minkään laista kosketuspintaa ompeluun, teetti hän asun paikallisella ompelijalla. Ichigon miekan hän teki isäpuolensa kanssa vanerista. Asu valmistui ajallaan ja Kitaconissa hän pääsi pukemaan sen ensimmäisen kerran ylleen (kuvassa Thaki, Defia ja TaiMaaKar, neljäs henkilö puuttuu). 

Niin con kuin cosplay harrastuksena sävähdytti tätä nuorukaista niin paljon, että samana kesänä suunnattiin vielä Kaapelitehtaan Animeconiin. Sen jälkeen niin coneja ja cosseja on tullut läjäpäin ja myös ystävyyssuhteita näistä piireistä on syntynyt vuosien varrella monia. Tässä siis tarina, miten aloitin alkujaan cosplay harrastukseen ja päädyin edes koko skeneen. Kuten monilla muillakin, lähi se minulla puhtaasti animen ja mangan kautta ns. luonnollisena etenemisenä harrastuksessa. Myöhemmin kuitenkin ymmärsi, että cosplay irtaantuu animanga harrastuksesta täysin, se on enemmänkin elämäntapa. Mutta mikä saa minut jatkamaan harrastuksen parissa näin seitsemän vuoden jälkeenkin? Miksi harrastan cosplayta?

Cosplay on lajinaan laaja ja se on antanut esimerkiksi minulle harrastajana paljon enemmän, kuin mikään muu harrastus aikaisemmin. Pukuilulla ei ole myöskään selvää muottia, vaan harrastaja saa itse päättää miten paljon haluaa harrastuksestaan ottaa irti. Siitä löytyy:


 • Kädellinen puoli,  ompelusta puukäsitöihin ja askarteluun. Voit puvusta riippuen päästä tekemään pelkästään vain ompelua tai vaikka kaikkea näitä kolmea esimerkkiä
 • Sosiaalinen puoli. Monen harrastajankin mielestä harrastukena cosplay on hyvin epäsosiaalista, sillä cossin teko tapahtuu yleensä yksin pimeässä huoneessa ruudun edessä ja ihmisiä nähdään pelkästään coneissa pari kolme kertaa vuodessa. Itse taas näen, että cosplay on hyvin sosiaalinen harrastus: sillä on laajat yhteisöt internetissä (myös netissä käytävä keskustelu sosiaalista toimintaa) ja sen kautta voi saada elinikäisiä ihmissuhteita. Laji on myös kansainvälinen.
 • Esiintyminen: Cosplay antaa lavalle haluaville mahdollisuuden päästä esiintymään kuin näyttäjä ikään. Eikä siinä edes kaikki: cossaaja itse käsikirjoittaa esityksensä, teettää taustanauhan ja parhaimmillaan taustavideon
 • Kilpaileminen: Kilpailunhaluiset pääsevät myös kisaamaan toisia vastaan. Kisat eivät rajoitu pelkästään coneissa järjestätteviin kisoihin, vaan lajissa pääsee edustamaan myös SM-, EM-, ja MM-tasolla.
 • Hauskanpito


Sexy No JUTSU!
Kuva (c) Nina Honkanen
Näiden lisäksi harrastuksessa on myös monia muita asioita, mitkä tekevät harrastuksesta juuri harrastajalle tärkeäksi. Itselle tämä esimerkiksi tämmöinen on se hetki, milloin cosplayn pariin päädyin. Teini-iän angseissa cosplay oli älyttömän hyvää mielenhoitoa ja sen kautta pääsi näkemään, kuinka omantyö palkittiin upeilla asuilla. Samalla tämä pikkukylällä asuva sai paljon ystäviä ympäri Suomea. Ja niin, enpä minä tässä kirjottelisi tätäkään ilman cosplayta. Eli miksi cosplay? Cosplay antaa ja opettaa paljon, sen kautta muodostuu upeita ystävyyssuhteita ja jokainen voi harrastaa sitä niin kuin parhaaksi näkee. En vaihtaisi harrastusta mistään hinnasta pois. 


Se oli sitten siinä! Alunperin tarkoituksena oli tehdä vblogi aiheesta, mutta se jäi kouluhommien vuoksi pois. Olen kuitenkin työstämässä toista mokomaa, eli videon saatte ensiviikolla joko tiistaina tai torstaina! Ja hei, olisi todella mielenkiintoista kuulla 

Mikä tekee teille cosplaysta tärkeän harrastuksen ja miksi sitä yleensäkkin harrastatte?
ja Miten olette cosplayn aloittaneet?

Kommentoikaa tai tehkää blogipostaus aiheesta! Niitä olisi todella mielenkiintoista ja inspiroiva lukea! :) Mutta ei siinä, minä palaan koulutehtävien pariin! Ensi bloggaus tulee 8.päivä tiistaina! Nähdään silloin!2 kommenttia:

 1. Tätä oli tosi kivaa ja mielenkiintoista lukea! Pystyin samaistumaan suht paljon tähän tekstiin ja pakko myös sanoa että I just learned to know you a bit more! :D Yay!

  Mä olen jonku aikaa sitten tehnyt (piiitkän) blogispostauksen mikä osittain käsittelee samoja asioita, joten jos kiinostaa niin se löytyy täältä: ☆ My Cosplay Story ☆ ;)
  Vois kyllä joskus tehä tämmöisen "miten päädyin cosplayhin" tapaisen postauksen kans ja, noh, jos totta puhutaan niin nä sun päivitykset inspaa mua ihan hirveesti tekemään kans tämmösiä "esitän itseni"-postausia blogiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Ja miusta on ihan parasta kun toisesta voi oppia niin paljon ihan esim. menneisyydestä lukemalla! ^^

   Oh, pitääpä käydä lukaisemassa tänään tai huomenna ;) Ja sama homma sun tekstien kanssa! Kauheasti saanu inspiksiä tuleviin postauksiin ja muistivihko täynnä ideoita tulevalle!

   Poista