"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


perjantai 29. tammikuuta 2016

Aivoriihi: Lavajuoksut - In vai Out?

"On niin kuuma, kauan nämä muuten yleensä kestää?" Tuo oli varmasti yleisin lause, mitä toistelin kavereilleni Helsingin Kaapelitehtaalla vuonna 2009. Silloiselle vielä alle 18-vuotiaalle pojanklopille näissä tiloissa järjestettävä Animecon oli vasta toinen coni koskaan ja tällöin hän oli ensimmäistä kertaa kävelemässä ihmispaljouden keskellä kohti yleisöpaikkoja, josta pystyi seuraamaan cosplay-kisoja. Sen tarkemmin en kisoja muista, paitsi silloin hyvin yleisen "lavajuoksi kisan", joka jäi mieleeni niin hyvässä kun pahassa. Toisaalta kyseinen kisa sai oman kiinnostukseni kisaamiseen nousemaan, mutta taas toisaalta muistan edelleen sen pitkän ja kuuman puoltuntisen. 

Miksi otin tämän cosplay-kisa konseptin esille?

Selatessani  Suomen Cosplay-piiri (löytyy Facebookista) sivua, iski minua silmiin keskustelu missä käytiin lävitse juuri tämän "lavajuoksun" kohtaloa nykyisessä Suomen coniskenessa - onko kyseessä vielä käyttökelpoinen konsepti vai pitäisikö sen jättää historiaan. Mielipiteitä oli monia erilaisia, mutta syväksi helpotukseni yleisajatus kaikilla oli sama: niiden aika ei ole vielä ohi vaikka jonkin laista muutosta ne ehkä kaipaisivatkin. Olen itse henkilökohtaisesti juuri samoilla jäljillä ja käynkin nyt omia ajatuksia kyseisen ketjun kommenteja lainaten. Kommentit ovat siis suoraan viestiketjusta, mutta olen peittänyt henkilöinen profiilikuvat ja nimet, jotta kaikki pysyvät anonyymeinä.

Ennen kommenteihin siirtymistä selitän mahdollisimman yksinkertaisesti tämän kisamuodon idean. Lavajuoksulla tarkoitetaan cosplay-kisaa tai esitystä, missä osallistujat tulevat pyörähtämään lavalla asunsa kanssa, poseeraavat hetken ja poistuvat tämän jälkeen katsomoon. Joskus osallistujista valitaan voittajat, mutta silloin tällöin olen myös nähnyt tämän toteutuvan pelkästään "showna" ilman kisaideaa. Idea muistuttaa siis hyvin paljon perus vaatenäytöstä catwalkeineen.

Kommentti 1
Kommentti 2
Olen henkilökohtaisesti hyvin samoilla linjoilla kommentti 1 kanssa. Konseptina lavajuoksu on hyvin tärkeä Suomen cosplayskenelle ja varsinkin kisakulttuurille. Kyseinen kisa tai esiintyminen (miten se missäkin järjestetään) on todella aloittelijaystävällinen ja kynnys siihen on mukaan lähtemiseen on paljon matalampi kuin esimerkiksi esityskisassa. Muistan esimerkiksi itse miten juuri Kaapelitehtaalla sain innostuksen lähteä kokeilemaan kisaamista, koska eihän tuo pelkkä lavalla käveleminen niin kamalaa ole!

Toisaalta konsepti tukee aloittelijoiden ja lavakammoisten lisäksi monimutkaisempia asuja (kommentti 2). Muistatteko esimerkiksi muutama vuosi sitten kahden henkilön yhteisasun, jossa toinen raahasi kaveriaan selässään? Asulle ei vain yksinkertaisesti pysty välttämättä luomaan edes lyhyttä esitystä tai se ei tule esille ollenkaan omaksi edukseen. Tällöin missikisamainen kävely on äärettömän näppärä vaihtoehto.

Mutta!
Niin kuin kaikissa muissakin, on myös tässäkin huonot puolensa. Idea on hyvä, konsepti on aloittelija ystävällinen ja tarjoaa joillekkin ainoan ratkaisun kisata, mutta valitettavasti nämä eivät ole syitä jonka vuoksi jokaisen conin on näihin satsattava. Jokaisella conilla tarkoitan tässä tapauksessa niitä isomman luokan tapahtumia, jotka ovat erottuvat joukosta arvokisojen karsinnoilla.


Kommentti 3
Arvokisakarsinnat ovat varsinkin viime vuosien aikana nostaneet päitään myös meillä Suomessa. Aluksi meillä oli vain EuroCosplay ja World Cosplay Summit, mutta nykyisin meillä kisataan jo kahdissa muissakin arvokisoissa.

Ulkomaalaisten arvokisojen karsintojen järjestäminen ei ole pieni homma. Arvokisat tuovat cosplay-vastaavalle ja koko conitealle suuren vastuun: homman on toimittava niin hyvin, että pääkisojen järjestäjä komitea myöntyy karsintojen pitämiselle vielä ensi vuonnakin. Lavan käytön maksimointi, ilmoittautumisten sekä sponsoreiden hoitaminen että yleinen järjestely niin Suomen kun toisen osapuolen päässä tuovat niin paljon hommia, että muille paljon aikaa vieville kisoille ei ole vain aikaa. Uskon että tämän takia arvokisojen karsintojen rinnalla nähdään usein HallCosplay kisa, koska se ei tarvi niin paljon etukäteis ponnistueluja. Ja ei se lavan käyttökään ole ilmaista.

En siis näe oikeasti kovinkaan hyvää syytä sille, miksi isompien tapahtumien pitäisi väkipakolla kuormittaa vielä itseään liikaa. Tietenkin voidaan miettiä, miten sitten esityskisoille on arvokisojen lisäksi joillakin tapahtumissa aikaa, mutta tämä selittyy varmasti kysynnyllä ja kannattavuudella (?)

Mutta aina voidaan myös kehittyä.

Lavajuoksu vaatii konspetina myös mielestäni kehitystä. Vaikka pienemmät tapahtumat ottaisivatkin niistä pääkopin, ei se välttämättä poista mielestäni tämän kisan suurinta ongelmaa eli suunnatonta ajankäyttöä. Hyvin yleisesti lavajuoksuun pitää ilmottautua hyvissä ajoin ennen itse tapahtumaa ja tätä ei yleensä rajoiteta millään tavalla: osallistujia saattaa pahimmillaan olla kisaamassa 20-30. Jos yhdelle kisaajalle on annettu lava-ajaksi noin yksi minuutti, tulee lopulliseksi ajaksi helposti yli 30 minuuttia. Näin kirjoitettuna ei kuulosta niinkään pahalta, mutta kun muistelee itse näitä minuutteja ja kun puolessa välissä alkaa perslihas puutumaan ja keskittymisen tason voi laskea desimaaleilla, on konseptissa pakko olla jotain kehitettävää.

Toinen korjattava asia on kisaajien jako tasoittain. Aloittelijat aloittelijoiden kanssa ja enemmän kokemusta saaneet omiensa pariin, eiks jeh? Aikaa vievää, mutta kuitenkin hyvin rakennettuna todella toimiva ja hyvältä näyttävä tapa. Tietenkin taitotasoa on vaikea mitata (jotkut ensimmäistä kertaa kisaavat saattavat olla ammatti ompelijoita kun taas toiset koskevat neulaan ensimmäisen kerran), mutta jonkin lainen raja on silti hyvä vetää. Paljon käytetty "jos olet kisannut ennen, et ole aloittelija" toimii mielestäni tässä tapauksessa hyvin, kunhan myös ei-aloittelijoille olisi muutakin tarjolla kuin pelkästään esityskisaa.Mitä siis ajat takaa?

Lavajuoksu kisat ovat konseptina edelleen in. Niiden järjestämisen päävastuun voi tosin unohtaa niiltä coneilta, joilla ohjelmistosta löytyy jo arvokisoja (Desucon, Tracon, Yukicon) ja tarjoa koppia muille coneille. 

Kehittäminen. Selvä maksimimäärä ilmottautumisiin. Ihminen pystyy helposti keskittymään kymmeneen lavalla pyörähtävään ihmiseen, mutta yli 20 alkaa olemaan jo mahdottomuus. Peruutukset ovat tietenkin aina oma päänvaivansa, mutta olisiko ainakin Kuopion Animeconissa käytetty "välitilannekatsaus" tarkistus myös näissä hyvä, jotta tiedettäisiin missä jamassa kisaajat ovat. Varapaikkoja kannattaa myös aina ottaa 2-10 paikkaa. 

Kehittäminen 2. Lavajuoksu muillekkin kuin pelkästään ensimmäistä kertaa kisaamaan tulleille. Esimerkiksi coni X voisi järjestää lavajuoksu kisat, missä otetaan 10 aloittelijaa ja 10 ei-aloittelijaa kisaamaan (+ varapaikat). Tällöin osallistujamäärä pysyisi edelleen hyvässä määrässä ja kisa tarjoaisi mahdollisuuden niin aloittelijoille, kuin myös muuten tätä kisamuotoa suosiville (vaikeasti liikutettavat asut, lavakammo yms). 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alunperin tästä tekstistä piti tulla jotain aivan muuta. Keväinen flunssa ei kuitenkaan hellitä otettaan ja olen edelleen puolikuntoinen, jonka vuoksi keskittyneestä kirjoittamisesta ei vain tule mitään. Halusin silti julkaista teille jotain, joten toivottavasti tämä on edes jotenkin hyvää tekstiä.

Mitä mieltä te olette lavajuoksuista? Puolesta/vastaan vai jotakin rakentavaa kritiikkiä? Kertokaa! Luen aina mielelläni kommenteja ja keskustelen aiheesta lisää. :)

1 kommentti:

 1. Heitän nyt oman mielipiteen tästä asiasta... :)
  Pahoittelen mahdollisia typoja jo etukäteen, näppäimistö ei aina toimi.

  Kuin alotin cosplayn kävin muutaman pikkuconin kisassa ja ne oli kaikki semmosia lavajuoksu-kisoja, mitkä olivat mulle tosi ihanteellisia koska mulla on pienestä pitäen ollut jäätävä lavakammo. Koulussaki aina ku mulla oli joku esitys luokan edessä niin jumituin ja tärisin ku viimeistä päivää – hyvä että sai sanan sanaa ulos. Mä oikeest välttelin kaikkia niitä tehtäviä ku viimeistä päivää jopa siihen asti että olin yhtäkkiä "sairas" just se päivä ku esitys oli, varsinki jos oli ryhmäesitys koska silloin se ei kaatunut jos yks tyyppi oliki poissa...
  Joten joo, se matalampi kynnys on itselleni ainaki vielä tällä hetkelläki se pakko että edes uskaltaudun ilmoittautua mukaan kisaan, vaikka suht kokenut cossaaja jo ehkä olenkin(?). Kisaaminen tosin on jäänyt heikoille, vaikka se kiinostus jossaki takaraivossa mylliiki edelleen... jospa joskus...
  Mutta oikeest, pelkkä ajatus että sulla on pakko olla joku esitys että pääset kisailemaan lyö aivoni mun niin lukkoon että kaikki intressi menee viimeistään siinä; en mä semmosta osa tehdä ja ei varsinaisesti kiinostakkaan. Jos kisailen haluan vaan näyttää pukuani ja se siinä; joku pakollinen esitys että saa kisata olis mulle niin turn-offi, pakkopulla ja ahdistus deluxe koska ei mun päässä vaan yksinkertaisesti liiku kivoja ideoita ja en myöskään ole luonnostaan näyttelijä tai koreograafikko (varsinkaan yksin). Jos jonku esityksen joskus haluan tehdä niin se kyllä tapahtuu kotona muutaman hyvän kaverin kanssa, ilman mitään paineita, deadlinejä ja toisten pakollista miellyttämistä että (ehkä) sijoudut. Ei sillä että voittaminen olis kaikki kaikessa (koska ei se mulle ole) mutjoo, I hope you get mitä tässä yritän selittää... ^^"

  Ymmärrän niitä jotka tykkäävät pyöriä lavalla ja tehdä esityksiä ja näin mutta joo, se ei ole ihan 'the thing' mulle. Arvostan kyllä myös niitä jotka osaavat hommansa ja tekevät mahtavia esityksiä. (kieltämättä joskus iskee inspis yrittää myös itse mutta se aina kaatuu siinä samalla ku todellisuus tulee vastaan :D)

  Kaikki olemme loppupeleissä erilaisia ja hyvä niin – maailma olisi tylsä paikka jos me kaikki olisimme toisten klooneja.

  VastaaPoista