"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Mielipide: Conien Mustamaalaaminen

Suomen cosplay-skenessä rätisee & paukkuu. Entistä enemmän kuin normaalisti. Tiedä siitä, että onko vähä luminen talvi herättänyt kärtyiset conikävijät talviunilta keskenkaiken ja tämän takia monen on saatava vähän röyhistellä pyrstösulkiaan ja saatava sisäinen **tutus ulos valittamalla, selkäänpuukottamalla ja mustamaalaamalla jälleen muita.

Olen nyt jonkin aikaa seuraillut Anikia, 4chania (ihan oikeesti, en ois uskonu että porukka viettää sielä aikaansa..) ja Facebookin cosplay/anime&manga/yms ryhmiä huomatakseni, että esimerkiksi tunnettujen cossaajien mustamaalaaminen on viimme vuoden juttuja (hienoa!) ja siirrytty tiettyihin coneihin ja niiden järjestäjiin (... ei todellakaan hienoa..). En itse kuulu minkään conin järjestäjiin ja tyydyn kävijänä olemiseen, mutta otin asiakseni silti kirjoittaa tästä aiheesta postauksen.. koska ny vähän taas vituttaa <3.

Mielipide: Conien mustamaalaaminen

Ennen kun aloitan sisäisen kiukkuni purkamisen, avaan vähän teille lukijoille mistä on kysymys. Otan tähän selvennykseen yhden  näistä tapahtumista.

Viimme vuonna oli tarkoitus conikävijöiden & cossaajien iloksi järjestää eräs tapahtumaa, joka kantoi nimeä Bakacon. Täysin ymmärrettävien ongelmien, kuten budjetin vuoksi, tämä kyseinen tapahtuma päätettiin kuitenkin peruutta mielummin, kun että oltaisiin annettu tapahtuman kärsiä suuret tappiot. 

Tänä vuonna sama porukka, jonka oli tarkoitus järjestää Bakacon, päättivät jälleen meidän iloksemme järjestää toisen tapahtuman, Cosvisionin. Kuten itsekkin tein, oletin, että myös myös muut olisivat iloisin ja kannustavin mielin tätä tapahtumaa kohtaan, koska onhan aivan järkyttävän hienoa että kyseinen porukka ei luovuttanut vaan tahtoo edelleen ihan vain meidän iloksemme luoda jälleen tapahtuman (varsinkin kun coneja tuntuu ihmisten mielestä olevan liian vähän?).

Mutta ei. Ei sinne päinkään. Postauksen alussa kertomani liian aikaisin talviunilta heränneet conikävijät eivät voineet asiaa ajatella näin. Ei toki! Nythän olisi hienoa siirtyä cossaajien mustamaalaamisesta pois ja alkaa pommittamaan tätä conia ja järjestäjä porukkaa!


Cosivisionin lisäksi myös toista tapahtumaa, cosplay leiriksi tarkoitettua Cosplay Bootcamppia on alettu puukottelemaan samalla lailla selkään. Yleisimpiä heittoja ovat "ei se tapahtuma X onnistunut viimmeksikkään" ja "sama porukka, ei ne osaa nytkään". Ja näiden hienojen syiden vuoksi tapahtumien lippuja ei osteta ja myös muita yritetään aivopestä valhe-faktoilla mukaan hommaan. 

En itse voi käsittää ollenkaan tätä ihmisten mallia toimia. En sitten niin yhtään.

1) Cosplay Bootcamp & Bakacon peruutettiin viimme vuonna todella järkevin perustein. Jos tuottoa ei saada, ei tapahtumaakaan voi mitenkään pitää. Onko nämä puhujat ajatelleet, että esimerkiksi tapahtumapaikan vuokraaminen edes viikonlopuksi ei ole mitään halpaa lystiä? Jos esimerkiksi lippumyynnistä ei saada vaikkapa X määrää tuottoa, voi tapahtuma jäädä mukavasti häviölle ja kulut maksetaan järjestäjien pussista. Ei tätä kukaan halua.

Tämän vuoksi on juuri tärkeää, että niitä lippuja ostetaan, eikä oteta asennetta: "no ei sitä kuitenkaan tule, en osta". Jos pelkää rahojensa puolesta, niin esimerkiksi Bakacon palautti viimme vuonna lippujien ostajien rahat takaisin. En näe tässä siis minkäänlaista ongelmaa? 

2) Sama porukka. Ovatko ihmiset ottaneet huomioon, että tapahtumaa järjestää aikuiset järkevät ihmiset? Kukaan meistä ei ole täydellinen ja virheistä juuri opitaan. Tapahtuma X ei onnistunut viimme vuonna mutta hei, tänä vuonna ollaankin paljon viisaampia ja motivaatiota löytyy vieläkin enemmän tapahtuman Y:n pitoon. Ja lisäksi puhujat voivat miettiä jälleen, että ei se tapahtuman järjestäminen ole helppoa hommaa. Itse ainakin nostan hattua tekijöille, koska en osaisi itse edes homama aloittaa!

3) Niin niitä coneja on liian vähän? Eipä niitä coneja ja muita tapahtumia tule, jos vastaanotto on tämmöinen. Järki käteen nyt.

Voisin jauhaa ja pauhaa asiasta vielä paljon enemmän, mutta uskon että lukijat saivat nyt hyvän kuvan siitä, mitä ajan takaa. Ollaan jotenkin jo päästy muiden cossaajien haukkumisesta pois niin eiköhän nyt jätetä tämäkin kokonaan pois. Ollaan kannustavia ja iloisia siitä, että Suomesta löytyy coniskenesta ihmisiä, jotka jaksavat meille tehdä vuosittain monia tapahtumia yhä uudelleen ja vieläpä luoda jotain aivan uutta! Ja jos haluaa vielä pidemmälle mennä, niin teetetään yhdessä valkoiset t-paidat, joissa edessä lukee:

Pinsskikin riittää.. tai ranneke. Otetaan nyt aluksi se ajatus! (:


Ugh. Meikäläinen on puhunut. Ensikerralla puhutaankin sitten ihanan Cosvisionin cossistani (joka on muuten vaihtunut!). Mitä nyt voin paljastaa, niin tarkoitus olisi tehdä aivan ensimmäinen cossaamani hahmo uusiki vähän erillä asulla! 

Muuta siitä ensi kerralla! See ya!
Ps. Kiitos conin järjestäjät <3. 

9 kommenttia:

 1. Siis joku oikeesti väittää että coneja on liian vähän?? ranttasin tästä itekki frosti-postauksesta, coneja on herran jestas melkeen joka kuulle. Jos ne on liian kaukana tai pieniä tapahtumia, se on sitten oma ongelma, mutta se ei tee niitä olemattomiksi.

  Liityn tähän "I <3 conien järjestäjät"! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yeah. Aika paljolti ihmiset, jotka sanovat että coneja on liian vähän, tarkoittavat sitä omaa aluettaan (max 200-300km). :D

   Unohdetaan katsoa sitä koko Suomen pinta-alaa.

   Yay! Meidän porukka kasvaa! <3

   Poista
 2. Kiitos ihanista sanoistasi hurmaava nuori mies!

  Muistutan myös, että:

  "I <3 conien kävijät!"

  T: Conien järjestäjä täti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään! Liian harvoin teitä conien järkkääjiä muistaa kiittää & kunnioittaa vaikka aihetta olisi! (:

   Poista
 3. Voisin lisätä huomion, että coneja järjestää itseasiassa suhteellisen pieni joukko, toisen conin pääjärjestäjä saattaa olla toisen conin työvoimavastaava. Joten "sama porukka", hieman eri kokoonpanoilla ja roolijaoilla järjestää melkein kaikki conit tässä maassa. Jos katsoo yhtään tarkempaa eri conien järjestäjiä, huomaa kumman paljon samoja nimiä. Ja jossei coniteassa niin ainakin tapahtumassa vänkärinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtava huomio! Tunnen itse jonkun verran järjestäjiä, mutta tätä asiaa en ole osannut edes ottaa huomioon!

   Vieläkin tärkeämpi siis oikeesti nostaa hattua tälle porukalle. Saadaan jokaiselle kuukaudelle melkeimpä joku tapahtuma, missä voi lähteä käymään halutessaan!

   Poista
 4. Ihana postaus, kiitos! ;w; Olen ollut mukana järjestämässä conia, josta kommentti on ollut "kakka paikka, ei tule toimimaan, ei tulla tai menen paikalle vaan trollaamaan".
  I <3 conien järjestäjät! Nyt kun itselläkin on jonkinmoista näkökulmaa siitä, miten ison työn takana conin teko on, niin ei voi muuta sanoa kuin kiitos siis kaikille, jotka viitsivät tapahtumia järjestää. :3

  VastaaPoista
 5. Hyvin sanottu! Olen itse myös sitä mieltä että uusia coneja on kiva saada mutta en tajua sitä kanskaan et ihmiset alkaa päätä aukomaan sillä että sama porukka järjestää sen. Mitä väliä sillä on et kuka sen järjestää, jos sama porukka järjestää toisen tapahtuman niin en näe siinä mitään miksi pitäs suuttua ja puhua tapahtumassata kaikkea ikävää. Vaikka itse en pääse Cosvisioon niin toivotan kaikille sinne menijöille hyvää conia ja koita en si vuonna päästä.

  VastaaPoista
 6. Hyvää asiaa sinulta jälleen kerran! <3

  En itse vaan tajua että miks joillaki olis tarve selkäänpuukottaa ja mustamaalata tunnettuja cossaajia ja/tai conien järjestäjiä...
  Itse en kyllä ikinä sano että coneja ois liikaa. xD Varsinkaan ei pohjoisessa! *hint*
  Ja jos coni X nyt joskus peruttiin tai perutaan niin ei siitä tarvi heti ottaa hernettä nenään ja hypätä siihen "tuo porukka feilas = ne ei ikinä tuu onnistumaan uudestaan" vaunuun. Virheistä sitä oppii ja kuten sanoit jos tapahtuma tois tappion niin ymmärrettävää miksi se peruttaisiin.

  Mutta siis toivottavasti tä v*tutus ja paskan heittäminen loppuisivat ja että kaikki olis ihmisiä toisia kohtaan koska hei, loppujen lopuks we are all dorks in costume.. tai jotaki sinnepäin! Kannustetaan toisia sen sijaan ku että oltaisiin k*rpiä, jookos kookos? :'D

  VastaaPoista