"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Lights! Camera! Action! Ja Kuvaajat linssin eteen!

Sinä. Juuri sinä. Luet tällä hetkellä tätä tekstiä ja mielessäsi liikkuu yksi ajatus: "mitä ihmettä?" Pyydän sinua nyt siirtämään katseesi tästä tekstistä ylemmäs ja palaaman sen jälkeen takaisin tähän tekstiin. Mitä näit? Jos teit sitä mitä tarkoitin, näit viisi kuvaa. Eivätkö ne olekkin hienoja ja hyvin otettuja kuvia? Eikö olekkin totta, että ilman noita kuvia blogini näyttäisi autiolta ja varmasti todella tylsältä. Ja tiedätkö. Jos noita kuvia ei olisi, en pystyisi millään näyttämään juuri sinulle näin näyttävästi, millaisia asuja olen tehnyt. Eikä pystyisi kukaan muukaan cossaaja.

Arvaatko ketä meidän olisi ehdottomasti kiitettävä siitä, että meillä on tämän tapaisia hienoja kuvia. Tiedätkö keitä meidän cossaajien pitäisi muistaa huomattavasti enemmän? Ja veikkaappa ketkä tulevat aivan mahdottoman iloiseksi, kun heitä kiitetään ja heidät muistetaan. Kyllä. Sinä olet aivan oikeassa! Kuvaajia tietenkin!


Lights! Camera! Action! Ja Kuvaajat linssin eteen!

Cosvisionin asun teon ohella ajattelin kirjoitella pitkästä aikaa pienehkön asiatekstin aiheesta, josta puhutaan aivan liian vähän verrattuna siihen, kuinka lähellä se tätä harrastusta on. Tai oikeastaan kyseessä ei ole tällä kertaa aihe, vaan ihmiset. 

Yhä useampi cossaaja tahtoo ottaa nykyisin cossistaan photoshoot-kuvia coneissa tai muuten vapaa-ajallaan. Kuvien otto ei kuitenkaan onnistu yksin (selfiet ovat asia erikseen) vaan apuun tarvitaan kaveriksi toinen henkilö, joka häärii kameran takana. Valitettavasti liian usein kuvien räpsimisen jälkeen cossaajat poistuvat paikalta ja kun kuvat saadaan itselle, ne laitetaan liian useasti näytille koko maailmalle ilman, että lupaa olisi kysytty ja kuvan ottajan nimeä olisi mainittu.

Sen takia arvioisat lukijani päätin kirjoittaa pienen listan pienistä asioista joita voisimme tehdä useasti toisin. Koska itse en ole koskaan kuvannut cossaajia, päätin pyytää avukseni neljää kuvausta harrastavaa ystävääni ja kyselin heiltä minkälaisia käytäntöjä he toivoisivat. En tarkoita, että kaikki meistä olisivat maan alhaisempia matoja. Tarkoitukseni on vain muistuttaa kaikkia miten tärkeitä kuvaajat meille ovat ja millaiset pelisäännöt olisi hyvä pitää kuvaustilanteessa ja heidän kuvillaan. Olkaat hyvät, tässä on..


Kuvaajan muistamisen ABC

1. Aloitetaan kuvaustilanteesta ja kuvien ottamisesta. 

a) Kun esimerkiksi coneissa tahdotaan päästä photoshoottaamaan ja mukaan värvätään esimerkiksi entuudestaan tuntematon kuvaaja, on liiankin tuttua että kuvaaja vain käsketään paikalle ja häntä sitten seisotetaan kameran kanssa samalla, kun kuvattavat pitävät hauskaa.
Muistakaa kohteliaisuus! Kun pyydätte tuntematonta tai vaikka sitten hyvää ystäväännekin kuvaamaan, muistakaa pyytää nätisti (tai tehkää hyvissä ajoin ennen conia). Kuvaaminen vie kuitenkin uskomattoman paljon aikaa ja toisella voi olla muutakin tekemistä. Lisäksi ottakaa kuvaaja mukaan porukkaan. Kyselkää häneltä miten kannattaisi toimia kuvassa ja mikä näyttää hyvältä. Kokematonkin kuvaaja näkee aivan erinlailla tilanteen kameran toiselta puolen kuin kuvattavat. Ja se kiitos lopussa!

b) Pyytäkää ja kysykää häneltä jos tarvitsette apua. Kertokaa hänelle mitä hän voisi tehdä ja kertokaa nätisti, jos esimerkiksi proppeihinne/peruukkeihinne/asuihinne ei saa koskea kovaa, jos hän asettelee teitä kuvattavaksi. Jätetään turha ärjyminen pois. Kuten kuvaaja ennen kuvaa yleensä sanookin: smile! 

c) Kokenut kuvaaja kaverini painotti, että kuvaajaa pyydettäessä ei aina kannata valita monen joukosta sitä parhainta. Totta kai jokainen meistä haluaa mahdollisimman taidokkaat otokset, mutta eiköhän samalla mukaan voi pyytää niitä aloitteleviakin kuvaajia. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja näin hekin saavat uusia kokemuksia ja niksejä. Ja useampi pää kuvien ideointiin on parempi kuin yksi!

c) Varsinkin tuntemattomien kuvaajien kanssa kannattaa keskustella jatko kunnolla halki. En nyt todellakaan tarkoita mitään EU-tasoista palaveria, vaan ihan käydä lävitse miten ja milloin kuvat saisi sitten itselle. Kannattaa myös jollakin tavoin ottaa ylös toisen nicki vaikkapa DeviantArtista, että sinne saadaan oikeat nimen ylös kuvan tietoihin tai että toiseen saa tarvittaessa yhteyttä.


2. Sitten kuvan muokkaaminen


a) Kuvaajalle on hyvä mainita haluaako kuvan itselleen muokattuna vai ei. Kuvaajan ei siis ole väkisin pakko omia kuvia muokata, mutta kuulemma osalla voi olla tapana muokata kaikki kuvat (rajaukset yms). Jos haluat siis niin sanotus raakaversion, niin kerro se kuvaajalle. Me ei osata vielä lukea ajatuksia!

b) Kun saat kuvat itsellesi, niin muista myös kuvaajalta kysyä saatko itse muokata kuvia. Jokainen kuvaaja ei tahdo, että omaa kuvaa muokkaillaan sen kummemmin. Kyseessä on kuitenkin hänen ottamansa teos.


3. Viimmeiseksi kuvan julkaisu

a) Copyright. C-o-p-y-r-i-g-h-t. Olkoot sitten tuntematon, kaveri, kokematon tai ammattilaiskuvaaja, muistakaa ne copyrightit! Se kuvaajan nimen/nickin mainitseminen kuvan tiedoissa on niin pieni homma, että sen ei pitäisi viedä paljoa aikaa eikä vaivaa.

b) Kaikki kuvaajat eivät kuitenkaan halua omia kuvia ollenkaan nettiin levitykseen ja jos haluavat niin kaikki eivät copyright merkkiä itsestään sinne tahdo. Vieläkin tärkeämpi on siis kommunikoida kuvaajan kanssa!


Näitä kirjoittaessani ylös ja jutellessani kuvaaja ystävieni kanssa, 
päädyin vielä Kuvaajan Muistaminen ABC:n ohella kirjoittelemaan pienen listan, joka kääntää asian päälaelleen. Ystäväni kertoivat esimerkiksi monia asioita,  mitä he tekevät cossaajien hyväksi ja mitkä on muiden kuvaajien hyvä ottaa huomioon. Heitin mukaan myös omia mielipiteitäni, mitkä itse toivon kuvaajien huomioivan.

1. Kysy ennen kun räpsäiset kuvan (yleiskuvat asia erikseen! en pakota teitä juoksemaan ja kysymään sadalta ihmiseltä tätä lupaa). Älkää ottako esimerkiksi yksittäisistä cossaajista salakuvia! Ei ole aina mukava katsella, kun löytää itsensä jostain nettisivulta derpface-ilmeellä. Really. 

2. Se kommunikointi on yhtä tärkeä kuvattavalta kuvaajalle, kuin kuvaajalta kuvattavalle. Mitä saat tehdä kuvalle ja minne saa sen laittaa. Me cossaajatkaan emme tahdo kuvia aivan jokaiseen paikkaan, emmekä välttämättä tahdo että meistä otettuja kuvia muokataan aivan miten sattuu. Osa meistä voi myös haluta kuvat vain omaan käyttöön.

3. Copyrighti -> Joo vai ei. Itse ainakin olen äärinmäisen iloinen, jos kuvaajat pistävät nimeni ylös kuvansa tietoihin. Mutta osa sitten ei tykkää. Kysykää! Kommunikoikaa. Kuvaajat eivät pure mutta eivät cossaajatkaan!


Jos minun pitäisi tiivistää vielä kahdeksi sanaksi se, mitä minun ja ystävieni mielestä cossaajan ja kuvaajan on hyvä muistaa, olisivat sanat nämä: kommunikoikaa ja muistakaa. Nuo kaksi sanaa kun cossaajat, että kuvaajat muistavat, toimisi meidän yhteistyömme coneissa, että muuallakin paljon paremmin! 

Kiitokset kun luit jälleen kerran postaukseni. Lisäksi haluan kiittää neljää kuvaaja ystävääni: DefiaaWeetuaNeiti Ninaa ja Haatoresu heidän mielipiteistään ja kommenteistaan ja että sain käyttää niitä tekstissäni. Jos sinulle lukija tuli jotain kommentoitavaa tai haluat jakaa omia mielipiteitäsi/yms, niin pistä ihmeessä kommentia! (:

Ensi bloggaukseen!
Ps. Olen avannut uuden Facebook-sivun cosplay-elämälleni, käykää tykkäämässä! Linkki on tässä tai blogini vasemmassa reunassa nimellä: THAKI Cosplay.
6 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä totta. Itellä on yksi kaveri joka yleensä kuvailee miun cosseja coneissa, ja tosi usein unohdan sillä hetkellä kiittää kun aletaan heti kuvausten jälkeen miettiä että minnehän sitten rynnätään. kiittelen yleensä sitten jälkikäteen, ainakin siinä vaiheessa kun kuvat käsiini saan ja kun niitä esim. DAhan lisäilen, kun nykyään vielä tägäyksestä tulee käyttäjälle maininta. Ja yleensä samaan syssyyn otan hänen asustaan kuvia, eli kumpikin hyötyy : D En tosiaankaan ole mikään kauhean hyvä kuvaaja, enkä myöskään kuvattava koska olen huono keksimään poseja, mutta ystäväni on auttaa aina minkä voi <3 ^w^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps! Varsin usein sitä tulee itselläkin unohdettua se pieni sana "Kiitos" kun hyvät ystävät kuvaavat. ^^" Kuvan lisäämis hetkelle nettiin tosin sitten tulee kiiteltyä, jos on unohtunut!

   Oma kuvauskokemukseni yltää aivan älyttömän pienelle tasolle. Viimmeksi taisin 2011 olla kuvaajana..? x)

   Poista
 2. Asiaa!

  Yleensä myös, jos rumeja kuveja päätyy internetin ihmemaailmaan, kuvan julkaissutta henkilöä voi pyytää kuvan poistamaan. Oli kyseessä sitten kuvaaja tai pukuilija. Ja vaikka kuvan poistaminen ei täysin sitä tuhoisi netistä (harmittavasti), voi se silti huomattavasti vähentää kuvan leviämistä. Virheitä sattuu ja niille ei aina voi mitään. Toisen mielestä hyvä otos voi olla se hirvein kuva ikinä. Kohteliaalla huomautuksella voi selvitä monesta tilanteesta, vaikka alkuun ei homma olisi sujunutkaan. Se tuppaa unohtumaan ihmisiltä välillä.

  Yksi aspekti tästä ehkä puuttui, nimittäin pukuilijoiden välinen kommunikointi. Jos on päädytty samoihin ryhmäkuviin, niin tulisi kaikkien kuvissa esiintyvien mielipide kysyä kuvan julkaisemisesta. Ettei käy niin, että katsoo vain omaa pyllyä ja sitä kuinka hyvältä se näyttää, mutta kavereiden ilmeet ovatkin herp derp -tasoa. Myös sillä missä kuvia julkaisee voi olla merkitystä, joten senkin voi kysäistä "Saanko käyttää näitä paikassa Z?"

  Lisäksi: Ei sen ruman kuvan julkaiseminen ole niin vakavaa! Pitä osata nauraa itselleen ja välillä katsella tilannetta asenteella "LOL mikä kaksari! Nettiin vaan!" Ei olla tikku pyllyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeah! Toi kuvan poisto pyydettäessä on tosi hyvä myös muistaa. Ja tuokin homma oikeesti nätisti eikä mennä pääpunaisena huutamaan: "Miksi mun kuva on täällä!!" :)

   Ah, aivan. Empäs tullut ajatelleeksi tuota vaikka hyvin useasti tämmöistä tulee vastaan. Totta kai varsinkin ryhmäcossi tilanteessa on hyvä, että kaikki osallistujat tietävät (niin kuvaajat kuin cossaajatkin) tietävät minne kuvat päätyvät.

   Hahah. Toi on totta! Huumoria peliin :'D

   Poista
 3. Asiaa! *thumbs up*

  Itse olen ollut kuvattava sekä kuvaaja moneessa otteessa ja varsinki ku olet kameran takana niin kyllä se tuntuu heti paljon mukavammalta ku kuvattavat arvostavat ja kiittävät. :) Kuvaajat ovat tärkeitä, let's not forget!
  Hieno cossi voi näyttää _mahtavalta_ jos kuvaaja osaa hommansa.

  Ai niin. Voisin myös lisätä (mainita?) että kuin olet kuvaajana -varsinki aloitteleva- niin kannattaa hetki pyöriä kuvattavan ympärillä ja vääntää ja kääntää kameraa eri kuvauskulmiin ennenku alkaa kuvia räpsimään, että löytäis ne kaikista parhaat kuvauskulmat just sille henkilölle. Siis ei oo se paras idea ottaa kamera käteen ja heti siitä samasta asennosta alkaa räpsimään otoksia kuin patsas paikallaan. Joskus sitä huomaa miten paljon paremmalta se loppukuva näyttää ku kameraa hiukan kääntää esim sivuttain ja näin; kannattaa testata, se voi tehdä suuren eron! Ei myöskään oo huono idea kysyä myös kuvattavalta jos tämä on tietoinen mistä kuvakulmista hän näyttää hyvältä ja/tai mitä kulmia hän haluaa välttää/ei näytä hyvältä, varsinki photoshooteissa. Voi myös shootissa kysyä jos kuvattavalla henkilöllä on jotain erikoistoiveita, esimerkiksi että kuvaaja yrittäis välttää kuvia jossa henkilö X:än hartiat korostuu jos tämä on poika joka yrittää crossata Touhou-typyä.

  Komppaan myös tota Fukan mainitsemaa että kannattaa aina ryhmäkuvissa katsoa miltä ne muut näyttävät kuvassa myös eikä vaan itseä. Tosiaan joskus on ihan hyvä nauraa varsinki omille derpeille ja voi sitä naurua jakaa myös. xD Ei cosplay aina ole niin "sirius bissnis".

  Hupsis, tulipa melko puheripuli-kommentti. :'D Toivottavasti ei haittaa!


  *köh* Voi dang, vois itsekki tehdä tästä asiasta postauksen joskus... *köh*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh todella hyvä vinkki kuvaajille! Nyt kun aloin ajattelemaan, niin hyvin usea minuakin kuvannut tätä hommaa tekee. Huomaa taas miten moniulotteinen homma kuvaaminen oikeasti on: se ei ole pelkkää napin painamista! :)

   Hahah. Ei mitään! Pitkiä kommenteja on kiva lukea! :D Varsinkin kun mukana on omia näkemyksiä ja kommenteja aiheelle!

   Ja siitä vain! Tästäkään aiheesta ei voi koskaan puhua liikaa! ^^

   Poista