"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Mielipide: Mitä saan cossata.

Yukicon viikonloppu on takanapäin. Jännittäväähän tässä on se, että en ole osannut edes ajatella koko viikonloppuna, että jossain päin Suomea pidetään vähän isompi coni jossa en ole mukana. Sen sijaan olen nauttinut vapaasta viikonlopusta ulkoillen pakkasessa ja tekemällä hyviä ruokia kerrankin vain itselleni.

Ajattelin ensiksi, että seuraava postaukseni liittyisi Eternal Sonatan Jazzin WIP (work in progress) kuviin, mutta minulle tuli suuri halukkuus kirjoittaa ensiksi eräästä toisesta aiheesta. Monilla cosplay/anime/manga/yms aiheisilla Facebook-sivustoilla on tullut todella paljon kysymyksiä siitä, mitä hahmoa saa cossata. Kysymyksiin ei liity tällä kertaa ruumiinrakenteet, vaan enemmänkin ne ovat tämän tapaisia:

a) Saako conissa cossata tämän elokuvan hahmoa, mitä mieltä olette? Sopiiko se coniin?
b) En tiedä tästä hahmosta mitään, joten saanko cossata tätä hahmoa?
c) En halua tehdä hahmon alkuperäistä asua, joten saanko tehdä omanversion?

Aivan ensiksi sanon varmuuden vuoksi, että minulla ei ole siis mitään kysymyksiä vastaan! :) Kysyä saa aina ja varsinkin, kun asioista on epävarma. Syy, miksi otan tämän nyt esille onkin se, että näitä asioita pohtivat saisivat jonkinlaisen vastauksen ja kuvan, mitä mieltä ainakin yksi henkilö asiasta on. 


Mielipide: Mitä saan cossata ja millon?

Käyn ensiksi läpi tekstissä aikaisemmin olleet yleisimmät kysymykset.  

A. Monissa coneissa, kuten vaikappa Traconissa, on tietynlainen teema jonka pohjalta esimerkiksi coniin suunnitellaan osa ohjelmista ja sisustuksesta. Teemoina voi olla scifi tai vaikkappa hirviöt. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että conissa saisi pukeutua vain tietyn teeman mukaisesti (poikkeuksena ihan hyvä mainita kuitenkin Ropecon, joka on keskittynyt kokonaan tuonne länten sarjojen pariin) vaan conissa on täysin vapaa "pukukoodi". Olkoot siis suunniteltu  ja haluamasi hahmo itämaisista tai länsimaisista sarjasta, pelistä, elokuvasta tai vaikkappa sarjakuvasta, tee puku ihmeessä ja pukeudu siihen coneihin! 

B. Cosplay on jokaiselle omanlainen harrastus ja jokainen voi harrastaa sitä erinlaisin tarkotuksin. Osa cossaa hahmoja, joista he pitävät todella paljon ja sarjakin on luettu kannesta kanteen monia kertoja. Osa taas selaa erinlaisia hahmoja, joihin heillä on esimerkiksi juuri sopivanlainen peruukki ja ottavat mieluisensa näköisen hahmon, jolla on vaikkapa silmää miellyttävä asu. Sarjaan ei edes välttämättä tutústuta. 

Ei siis ole olemassa mitään sääntö, mikä käskee sinua vain cossaamaan hahmoja, joita fanitan täydellä sydämmelläsi. Ehei, jokaisella on oma tapansa cossata. Ainoa syy, minkä takia kannattaa tietää edes hahmon alkuperä on se, että jos joku sarjan fani tulee conissa sinulle höpöttelemään sarjasta, tiedät ainakin että asuasi kantavan hahmon sarja on kyseessä. 

C. Kyllä. Kenelläkään ei pitäisi olla sitä vastaan mitään, jos päätät tehdä vaikkapa Naruto Uzumakille asun, jota ei ole alkuperäisessä Naruto sarjassa koskaan ollut. Miksi olisi? Minun mielestäni ainakin on mukava nähdä uudenlaisia ideoita oman suosikki hahmoni asustukseen. Tässähän juuri mielikuvitus on parhaimillaan! 

Vastausten pohjalta mielipiteeni asiaan on siis melkoisen selvä. "Saat cossata ketä vain ja miten vain". Rajoituksia ei ole (kunhan muistetaan lukea conin järjestyssäännöt! Yleensä erittäin, erittäin vähäpukeiset asut pyydetään jättämään pois) ja kelläkään ei ole oikeutta tulla sanomaan, että et saa cossata tuollalailla, kuin cossaat.. Kuten tekstissä jo aikaisemmin mainitsin, jokaisella on oma tapansa harrastaa cosplaytä ja jokainen tekee sen niin, kuinka näkee sen itse hyväksi. 

Voidaan siis ottaa leikkisästi Kuroko no Basket (Kuroko's Basketball) sarjan nimi ja sanoa, että jokainen on oman cosplay sarjansa päähenkilö. Minulla sarjan nimi olisi Thaki no Cosplay ja kuten Kurokokin pelaa koripalloa omalla tavallaan, myös minä cossaan sillä tavalla kun haluan ja nään parhaaksi. Niin myös jokaisella muulla cossaajalla on se oma juttunsa, mikä on hänen tapansa cossata eikä kukaan ole oikeutettu kyseenalaistamaan sitä. 

Seuraavaan postaukseen! Olkaa oman elämänne päähenkilöitä myös cosplayssä! (:15 kommenttia:

 1. Taas hyvää tekstiä tulee sulta, näitä on ilo lukea! Olen kaikesta samaa mieltä. *thumbs up*

  VastaaPoista
 2. Pieni korjaus siihen, että Ropecon ei keskity länäri sarjoihin, vaikka siellä länäricosseja enemmän näkyykin, vaan nimen omaan roolipeleihin ja semmosiin. Jos Ropessa nään Narutoja tai Hetalioita, kyllä mulleki tulee vähän semmone "miks noi on täällä?", koska ei Ropeen silleen kuulu cossaaminen, etenkää animeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeah, pieni asiavirhe tuli tuohon Ropeconiin. Ja niin kauan, kun ei ns. virallisena sääntönä sinne tule, ettei cosseja suvaita sarjoista X, niin toki sinne saa kuka vain asussa kuin asussa mennä :)

   Itse tosin pysyttelen Ropeconista Anime/Manga/yms cosseilla poissa, kun on tullut tätä pientä puraa :D

   Poista
 3. Mulla ois mielenkiintoinen blogitekstin idea sulle; ihmisten lähestyminen tälläisissä tapahtumissa. Voin vaan kuvitella, miltä tuntuu olla viehättävä nainen tälläisessä tapahtumassa ja miljoonat pizza-naamat tulevat ahdistelemaan. Voisi kuvitella, että tämä on yksi syy, miksi koko harrastus vaikuttaa näin tavallisen pulliaisen silmiin pelkältä poikien kerholta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos oikeesti aiheen ehdottamisesta! :) Pistämpä muistiin! Todella mielenkiintonen aihe mietittäväksi!

   Poista
 4. Kuten Sipsinekku mainitsi, niin Ropecon on roolipelitapahtuma. Siellä ei useimmiten cossata mitään. Siellä pukeudutaan kuten halutaan :D Tarkoitit ehkä sitten Fanfestiä (joka oli ekaa kertaa viime vuonna). Siellä keskitytään länsimaiseen mediaan.
  Mutta mä olen usein miettinyt että miksi ei voi cossata mitä haluaa coneissa. Disney-hahmoja näkee koko ajan siellä, vaikka ovat ihan länsimaista tuotantoa. Mutta vain koska Kingdom Hearts antaa porsaanreiän niiden tuomiselle cosplay lavoille, niin ei niitä pidetä sopimattomina. Mä harrastan hyvin paljon hahmojen muokkaamista itselle sopivaksi. Traconiin tulin zombijuutalaisena. En ottanut mistään sarjasta, ei sopinut teemaan ja oli ehkä jopa poliittisesti epäkorrekti. Mutta mä halusin luoda sen hahmon ja kokeilla sitä. Tänä vuonna aion tehdä Lokista monta eri versiota. Sellaisia versioita joita ei löydy sarjakuvista tai leffoista. Tuon ne coneihin joissa ei Marvelin sarjakuvat ole aiheeseen sopivia. Ja eipä mua kiinnosta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ropeconia ihan tarkoitin, mutta tuli kieltämättä pieni asiavirhe kirjoittaessa tuota! Pahoittelen! :)

   Juu ihmetyttäähän tuo. Taustalla on varmasti juuri se, että joillekin on tullut päähän "kiveen kirjoitetut säännöt", joiden mukaan he cossaavat (vaikka mitään sääntöjä ei olekkaan! :D). Onneksi nykyisin näkyy paljon myös erinlaisia cosseja länsimaista ja omista kehittelyistään. Kuten vaikkapa Marvelin sankareita!

   Mutta mahtavia ideoita! :D

   Poista
 5. Nämä on näitä kumpi tuli ensin - muna vai kana kysymyksiä.
  Todellisuudessa tässäkin asiassa on yhtä monta eri mielipidettä kuin henkilöä ottamassa kantaa asiaan. Olen itse kuitenkin samaa mieltä tekstisi kanssa - kuka vaan saa cossata ketä vaan miten heitä itseään huvittaa (kaappicosplay, oma variaatio, jne), eikä muilla ole tähän mitään sanomista, sillä hekin saavat harrastaa kuten itse parhaakseen näkevät!

  Mielestäni on hassua, kuinka harrastukselle, jolla ei ole sääntöjä näitä on alkanut ilmaantumaan juuri ihmisten mielipiteistä (naurattaa kun joku heittää argumentissaan winipedia linkin todistaakseen - että näin sitä tulee cossata, kuka tietää kuka sen tekstin on sinne pläjäyttänyt). Cosplay ei ole ammatti-urheilua, vaan hauskan pitoa. Ei suuret nimetkään alalla tee kuten muut haluaa vaan muokkaavat hahmojen asuja sopivammiksi itselleen/varioivat niitä.

  En tiedä saako tästä kommentista mitään irti, hopefully :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps. Mielipiteitähän on yhtä moneen lähtöön, kuin on ihmisiä maailmassakin. Mutta mukava, että sulta löytyy kans samanlainen mielipide tästä :)

   Joo tämähän on todella jännää cosplayssä! :D Alunperin sääntöjä ei ole ollut, mutta kun esimerkiksi jokin "tunnetumpi" cossaaja on heittänyt oman mielipiteensä jostakin asiasta, on se pikku hiljaa alkanut muuttumaan kiveen hakatuksi säännöksi. :D Niin kauan kuin ei tehdä jotain virallista ammatti-urheilumaisen cosplayn "Cosplayn Säännöt" kirjaa niin cossatkoot kukin omalla tavallaan mitä tahtoo :)

   Poista
 6. Aivan pakko tarttua tuohon A:osioon...

  Ropecon on tietylle aiheelle omistettu coni aivan siinä missä muutkin conit. Missään ei sanota ettei siellä saisi cossata muuta kuin länkkäreitä; päinvastoin. Kyse on kuitenkin roolipeliconista ja on olemassa kokonainen genre aasialaisia roolipelejä - itse cossaan vanhoja jrpg-pelihahmoja kyseisessä tapahtumassa useinkin.

  Aivan kuten ropecon, myös tracon, desucon, animecon yms. ovat coneja tietyn aihepiirin ympärillä. Suomi on vapaa maa, puhtaita cosplaytapahtumia ei juuri Suomessa ole joten coneissa cossataan mitä sattuu, aiheesta viis.

  Ropeconista ihmisillä on vain käsitys, että siellä ei saa animusta cossata vaikka todellisuudessa on yhtä oikein (tai väärin) cossata Ropeconissa Narutoa kuin cossata Desuconissa Lokia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo Ropeconin ottaminen tohon esimerkiksi oli vähän huono heitto. Totta kai myös sinne saa tulla cossissa kuin cossissa (muutenhan alkaisin puhumaan omaa mielipidettäni vastaan "vapaasta cosplaysta" :D),

   Poista
 7. Hyvät sanat myös tässa postauksessa! Sama mieltä olen ja kiva lukea ~

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista